Sănătate, tuturor! – Grupuri de suport pentru dependenții de jocuri de noroc

Trebuie să mărturisesc, spune Mihaela Tatu, la începutul emisiunii Sănătate, tuturor!, am vrut să limitez discuția la tema relației dintre mamă și fiică, insă am decis că vreau să aflăm mai multe despre tineri și copii in general.

Prin urmare, dr. Cristian Andrei a vorbit despre activitatea Institutului de Relații Umane centrat pe cercetarea și dezvoltarea la scară socială a relațiilor dintre persoane, atât în cuplu cât și în fața comunității, dar și pe dezvoltarea persoanei.

„Și pentru asta trebuie să faci cercetare, să faci formare, să faci clinică. Noi avem destule intervenții în grup la ora actuală. Una dintre cele mai recente este că intervenim asupra rudelor persoanelor care au probleme de joc de noroc, adică soții, prietene, prieteni ale jucătorului care are astfel de probleme. Și grupurile acestea de suport încearcă să rezolve ceea ce este în jurul persoanei”, afirmă psihologul.

Acesta compară grupul social cu un fagure de miere:

„Un om este ca o căsuță dintr-un fagure de miere. Această căsuță nu există fără pereții căsuțelor din jur. Nu știi care este peretele acestui individ și care este peretele celui de lângă, astfel încât practic, fiecare este inconjurat de alte șase căsuțe. Uneori nici nu trebuie neapărat să te intâlnești cu acea persoană, pentru că o poți „deduce” din oamenii cu care are de-a face, după cum relaționează”, spune dr. Cristian Andrei.

Acesta subliniază in continuare faptul că fiecare dintre noi suntem „o rezultantă a celorlalți din jur”.

Pornind de la ideea că relația este un lucru dinamic, care incepe odată cu ivirea atașamentului (relația primordială mamă-copil), apoi se tot desfășoară, începând să fie nuanțată pe măsură ce intervin și alți oameni din jur, psihologul ajunge la diferența dintre temperamente.

„Te trezești la un moment dat că … este tot copilul tău, dar nu-l mai recunoști, nu seamănă cu tine, in timp ce celălalt copil seamănă foarte mult cu tine. Așa se face că se miră lumea de ce un copil a ieșit așa, și celălalt a ieșit altfel. De fapt, toată această constelație de tip social bineînțeles că influențează comportamentele de zi cu zi”, explică invitatul Mihaelei Tatu.

Urmărește ediția in care este invitat dr. Cristian Andrei, pe canalul nostru You Tube.

Emisiunea Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu,  este prezentată de Team Dental Clinic Timișoara.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: