Sanitas: Salariații din Matei Balș au cele mai mici venituri din tot sistemul de sănătate. Rafila știe asta

Rafila
Sursa foto: Inquam / Cornel Putan

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, a susținut că medicii sunt nemulțumiți de ultimele discuții avute cu guvernanții. „Premierul ne-a spus că suntem cei mai buni, cei mai frumoși, dar că nu are banii necesari ca să ne satisfacă singura solicitare rămasă nesoluționată, și anume creșterea cu 20% a veniturilor tuturor categoriilor din sănătate(…) Dl. ministru Rafila cunoaște situația atât din teren, cât și de la noi. Nu știu de ce până acum nu a găsit o cale de a o rezolva (…) nu știu care sunt interesele”, a declarat Hușanu.

Amintim că reprezentanții Sanitas București au anunțat pe 5 ianuarie că în februarie urmează o grevă generală în cele 19 spitale din Capitală care aparțin ASSMB. Motivul invocat atunci a fost blocarea angajărilor la stat, inclusiv în spitale, ceea ce s-a tradus prin lipsa personalului și, implicit, suprasolicitarea medicilor rămași.

„Nimeni nu s-a ocupat în profunzime de starea sistemului de sănătate din România”

„Medicii sunt nemulțumiți pentru că de ani de zile nimeni nu s-a ocupat în profunzime de starea sistemului de sănătate din România, toată lumea a cârpit atunci când s-a semnalat ceva, toată lumea a furat din sistemul de sănătate. O spun pe șleau. Dar nimeni nu s-a gândit să construiască. Și am ajuns în situația în care nu este niciun spital construit de la zero. În situația în care s-a spus că medicii sunt bine plătiți, dar vedem acuma că nu au salarii mulțumitoare. S-a ajuns în situația în care majoritatea personalului din sistemul de sănătate și asistență socială să aibă salariile undeva aproape de minimul pe economie. De aceea s-a ajuns aici pentru că nimeni nu s-a ocupat în profunzime de acest sistem de sănătate

Am avut o întâlnire ieri chiar cu premierul României, Marcel Ciolacu. Cu dl. Rafila am avut și mai multe întâlniri. Premierul ne-a spus că suntem cei mai buni, cei mai frumoși, dar că nu are banii necesari ca să ne satisfacă singura solicitare rămasă nesoluționată, și anume creșterea cu 20% a veniturilor tuturor categoriilor din sănătate. S-a constituit ieri (n.r – miercuri) un grup de lucru format din reprezentanții sanitari, cei ai Ministerului de Finanțe, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii care are termenul de 1 februarie să găsească soluții la această revendicare. Astăzi (n.r – joi) am pichetat Ministerul de Finanțe am discutat această problemă. Dumnealor știau situația, în sensul că veniturile sunt foarte mici și trebuie rezolvată această situație. Toată lumea cred că evită o grevă spontană în sănătate care ar avea repercusiuni nedorite. Și atunci cred că calea dialogului în acest moment este cea mai la îndemână și noi am hotărât să păsuim Guvernul cu aceste 10 zile ca să găsească soluții”, a declarat Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti.

„Rafila duce mereu discuția în altă zonă”

„Domnul Rafila provine dintr-un institut mare, bucureștean, Matei Balș. Dumnealui știe că salariații din Matei Balș au cele mai mici venituri din tot sistemul de sănătate, pentru că este o anomalie. Acolo unde se muncește mai mult sau mai greu, legea spune că sporurile sunt la minim și atunci salariații din Matei Balș, unde dl. ministru a lucrat, au un salariu mai mic cu până la 30% decât un spital din provincie. Dl. ministru cunoaște situația atât din teren, cât și de la noi. Nu știu de ce până acum nu a găsit o cale de a o rezolva. Noi cerem pentru toată lumea la întâlnirile cu dl Rafila, dar dumnealui duce discuția în alte zone și spune <<ne vom apleca asupra unei bucățele, și anume cea de la TESA>>. Noi vorbim de tot sistemul, dumnealui vorbește de medici. Noi am spus că trebuie deblocate posturile, în special pentru infirmiere și asistenți medicali, dumnealui a deblocat posturile doar pentru medici. Adică duce discuția mereu în altă zonă, nu știu care sunt interesele”, a mai susținut Hușanu.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: