Skip to content
Politică

Șansele pentru organizarea alegerilor anticipate sunt destul de mici, susține constituționalistul Ioan Stanomir. Explicațiile acestuia

Digi 24.ro

Contactat de PS News, Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti și doctor în drept constituțional a explicat procedura care trebuie îndeplinită pentru organizarea alegerilor anticipate, susținând că șansele ca acestea să aibă loc „sunt destul de mici”.

„Procedura alegerilor anticipate este destul de greu de îndeplinit. Trebuie să fie cel puțin două solicitări refuzate de Parlament, după care se poate ajunge la dizolvarea Camerelor. Trebuie spus că nu toate partidele din opoziție sunt pentru alegeri anticipate. Aș spune că aceasta este opțiunea PSD. Eu sunt de părere că șansele pentru alegerile anticipate sunt destul de mici”, spune Stanomir.

În continuare, acesta a explicat că pentru organizarea alegerilor anticipate „este nevoie de căderea a cel puțin două propuneri ale președintelui la poziția de candidat la funcția de prim-ministru. Constituția specifică explicit că trebuie să fie un număr de încercări eșuate de formare a cabinetului, după care se poate ajunge la dizolvare”.

Amintim că Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de PSD. Este cel mai mare vot cu care a fost demis un guvern în România. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală, dar nu au votat.

Marcel Ciolacu, şeful PSD, susţine că aşteaptă ca preşedintele României să demareze consultări după demiterea guvernului Cîţu, menţionând că varianta preferată de social-democraţi este instalarea unui guvern tehnocrat până la organizarea alegerilor anticipate.

„Vom merge la alegeri anticipate. Aşteptăm mesajul de la presedintele României. Din punctul nostru de vedere, alegerile anticipate reprezintă un act democratic. Împreuna că preşedintele României putem stabili un guvern de specialişti până vor avea loc alegerile anticipate. Nu am avut discuţii politice despre o eventuală majoritate cu niciun lider politic. Este exclus ca PSD să susţină, în acest moment, un guvern minoritar PNL”, a declarat preşedintele PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *