Skip to content
Politică

Șantaj în coaliție pe tema noului Avocat al Poporului: Liderii USRPLUS își condiționează votul de sacrificarea Secției Speciale

Liderii USRPLUS intenţionează ca, la discuţiile din şedinţa de marţi a coaliţiei, să condiţioneze votul pentru numirea noului Avocat al Poporului de adoptarea legii de desfiinţare a Secţiei Speciale în forma propusă de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, au declarat surse politice pentru News.ro

Proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie iniţiat de Ministerul Justiţiei a trecut de Camera Deputaţilor, însă a suferit modificări radicale. Spre exemplu, legea prevede desfiinţarea secţiei speciale, însă magistraţii au primit superimunitate.  De asemenea, ministrul Justiţiei Stelian Ion afirmă că UDMR susţine ca dosarele de la SIIJ să fie instrumentate de o secţie specială din cadrul Parchetului General, soluţie care nu e acceptată de USR PLUS, argumentul fiind că SIIJ este chiar o astfel de secţie.

Cine ar putea fi viitorul Avocat al Poporului

Pe de altă parte, conform ultimelor date, După revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, în coaliţie s-a convenit ca postul să revină UDMR, favorit fiind  Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Deocamdată, însă, nu poate fi avansată o nouă propunere pentru acest post, dat fiind că, în urma sesizării depuse de PSD, Curtea Constituţională urmează să decidă abia în 29 iunie în legătură cu constituţionalitatea revocării lui Renate Weber.

În ceea ce priveşte Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute că desfiinţarea acesteia este o certitudine şi a propus chiar o sesiune extraordinară a Senatului, în calitate de Cameră decizională a Parlamentului, în care să se discute acest subiect. Stelian Ion a menţionat că au fost unele discuţii în coaliţia de guvernare, discuţii care au întârziat luarea unei decizii în privinţa SIIJ. Ministrul Justiţiei a susţinut că SIIJ are zilele numărate.

„De asemenea, SIIJ are zilele numărate pentru că la începutul lunii iulie vom primi şi avizul din partea Comisiei de la Veneţia care eu nu am emoţii, personal, că va fi un aviz în care se va merge pe aceeaşi linie. Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea acestei Secţii speciale şi nu am aşteptarea să aibă o altă opinie”, a declarat ministrul.

Subiectul desființării SIIJ trenează în Parlament și după ce deputații au efectuat o serie de modificări la proiectul de lege și au introdus noi amendamente care acordă superimunități judecătorilor.
Președintele Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei a anunțat zilele trecute pe pagina sa de socializare că Senatorii liberali au depus o serie de amendamente la Legea de desființare a SIIJ, menite să elimine superimunitățile acordate magistraților prin forma adoptată de Camera Deputaților.
„Au fost eliminate, între altele, prevederile potrivit cărora ”Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii” precum și cele care prevăd că ”Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, a precizat Scântei într-o postare pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *