Skip to content
Magazin

Sânziene 2020. Semnificație, tradiții și obiceiuri

unsplash.com

La data de 24 iunie, în țara noastră se sărbătorește nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și Sânzienele. Evenimentul este o sărbătoare cu dată fixă, ce are loc în fiecare an la final de iunie. În 2020, sărbătoarea de Sânziene va fi într-o zi de miercuri.

În tradiția populară, noapte de Sânziene este considerată magică. Se spune că dorințele puse în acest timp se îndeplinesc și că se pot înfăptui minuni. Sânzinele au fost considerate, încă din vreme lui Cantemir, drept reprezentări fitomorfe și divinități antropomorfe. În credința populară românească, Sânzienele erau considerate femei extrem de frumoase, ce se ascundeau prin pădurile în care oamenii nu călcau niciodată, scrie b1.ro.

În țara noastră, se spune că Sânzienele plutesc în aer sau merg pe pământ în noaptea dintre 23 spre 24 iunie. În această perioadă ele cântă și dansează, înmulțesc păsările, tămpduiesc bolile, îmbogățesc plantele cu leac și plantațiile cu rod.

În această noapte, se spune fă forțele binelui și ale răului ating apogeul. Numele de Sânziene provinde la zeița Santa Diana, ocrotitoarea pădurilor și a vântătorilor.

Semnificația sărbătorii de Sânziene 2020

Noaptea dintr 23 spre 24 iunie este momentul din an în care se spune că cerurile se deschid, iar Sânzienele încep să danseze. Sărbătoarea este una închinată soarelui, dragostei și poftei de viață.

Se spune că oamenii care nu sărbătoresc această zi vor supăra Sânzienele, care se vor răzbuna pe femei „pocinedu-le gura” și pe bărbați care „vor suferi pedepse îngrozitoare”, scris sursa citată anterior.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Sânzinele este una dintre sărbătorile din an despre care se spune că ajută la îndeplinirea dorințelor. Tocmai de aceea este și un moment bun ca fetele mari să împletească coronițe și să își pună flori sub pernă, în speranța că își vor visa ursitul. Tot în noaptea dintre 23 și 24 iunie, sau în ziua de Sânziene, în tradiția populară, potrivit sursei citate anterior, se mai spune că:

În dimineața se Sânziene, în anumite regiuni ale țării, oamenii strâng florile de sânziene și împletesc coronițe. Acestea sunt aruncate pe acoperișul caselor, iar dacă stau cât mai mult acolo, gospodarii vor avea viață lungă și sănătoasă.

Fetele culeg florile de sânziene și le pun sub pernă în noaptea dointre 23 și 24 iunie pentru a-și visa ursitul.

Totuși, dacă tinerele vor să știe dacă se vor căsători sau nu în vara respectivă, trebuie să împletească florile și să le lase într-o grădină curată peste noapte. În cazul în care dimineața găsesc coronița plină de rouă, e semn că se vor mărita în vara ce vine.

Ziua de Sânziene dar și cele precendete sunt considerate momentul optim pentru culegerea florilor de leac. Femeile din mediul rural merg în aceste zile să adune plantele de ceai.

În timpul secerișului, oamenii se încing peste șale cu rămurele de cicoare, pentru a avea spor în muncă și pentru o vară roditoare.

Fetele se spală pe cap cu fiertură de iarbă mare. Tradiția spune că acest obicei le va atrage pețitorii și vor fi plăcute de feciori.

Pentru pomenirea morților se fac pomeni îmbelșugate, cu merinde sfințite la biserică, iar pe morminte se pun flori frumos mirositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *