Se vor bucura și românii de o săptămână de muncă de 4 zile? O astfel de măsură ar putea avea numeroase beneficii.
Sistemul de săptămână de muncă de 4 zile a fost deja testat în unele părți. De altfel s-a observat o productivitate mai mare, dar și mai puține zile de concediu medical solicitate de angajați.
Astfel, din ce în ce mai multe companii ar putea lua în calcul implementarea unei săptămâni de muncă de 4 zile. Nu este clar însă când se va întâmpla asta și în România.
În 2023, Marea Britanie a finalizat cea mai mare încercare de până acum a experimentului săptămânii de lucru de 4 zile, dezvăluind noi progrese în ceea ce privește productivitatea și flexibilitatea la locul de muncă.
Oameni mai productivi după o săptămână de muncă de 4 zile
Rezultatele au arătat o reducere cu 65% a numărului de zile de concediu medical, precum și o probabilitate cu 57% mai mică ca oamenii să renunțe la locul de muncă – ambele considerate semne esențiale că motivația și retenția angajaților au fost mult mai mari.
„Încă din septembrie 2023, am testat mai multe variante de program pentru managerii magazinelor noastre, incluzând săptămâna cu 4 zile lucrătoare. Programul mai flexibil a devenit obișnuit în acest domeniu în ultimii ani și suntem dornici să testăm și să învățăm diferite moduri de lucru pentru colegii noștri. Deși încă evaluăm rezultatele acestui studiu, feedback-ul colegilor participanți a fost foarte pozitiv”, a spus purtătorul de cuvânt al unui lanț de magazine, pentru The Sun.
Se va întâmpla însă acest lucru și în România? Comisarul european pentru muncă a spus că Uniunea Europeană trebuie să gândească un program de implementare în sectoarele compatibile.
În ceea ce privește motivul pentru care oficialii sunt de acord cu schimbarea, este vorba despre faptul că această metodă ar duce la progres și asigură un echilibru dintre muncă și viața privată.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News