Skip to content
Editorial Opinii & Analize

Săptămâna doamnei K. Ce șanse mai are Kovesi pentru Parchetul European?

marius constantin

Laura Codruța Kovesi a intrat în umbră și în tot acest timp a fost plimbată de Cioloș și PNL pe la toate televiziune, în speranța că domana K. le va mai aduce câteva voturi de la românii care mai cred că DNA a făcut „curat” sau „justiție” în România. Cu alte cuvinte, doamna K. a alergat după sprijin politic, pentru că la fel ca Dacian Cioloș, ea poate ajunge în funcții importante doar cu ajutorul partidelor, așa cum a făcut și în România când petrecea cu Băsescu, Dragnea, Ponta etc.

Merkel a fost convinsă de Iohannis că o va controla pe doamna K. Dar după ce Iohannis a mers în SUA, imaginea de ansamblu s-a schimbat la Berlin pentru că politica e despre simboluri și gesturi. Cu siguranță Merkel a început să aibă niște îndoieli despre cel care în urmă cu ceva timp poza în cel mai european român, ba chiar scria și o carte. Și toată UE și-a schimbat imaginea, tocmai de aceea țipetele politicienilor noștri nu mai au ecou la Bruxelles. 

Faptul că președintele francez Emmanuel Macron n-a susținut-o pe doamna K. de la bun început nu mai e o noutate. Dar în vară, atât Cioloș, cât și Iohannis ne-au promis ei pe roșu că Macron o va susține. Iohannis ba chiar se bătea cu pumnul în piept, în tot felul de comunicate de presă, că Macron i-a promis acest lucru. Franța n-a făcut nicio declarație referitoare la acest subiect. Nici măcar n-a lăsat să se înțeleagă că ar avea această intenție, să voteze pentru Kovesi. Mai lipsea Viorica Dăncilă să ne spună că și ea a vorbit cu Macron.

De ce Consiliul n-o vrea pe doamna K.

Astăzi au loc negocieri între Parlamentul European și Consiliu, dar Consiliul are în continuare aceeași poziție. Oricât au țipat Cioloș și Iohannis, Macron n-a făcut nicio modificare în Consiliu. N-a existat o ședință a Consiliului în care să se discute asta sau, și mai mult, să se voteze în favoarea lui Kovesi. 

Apoi apropierea Dăncilă – von der Leyen, care îi tulbură nopțile lui Cioloș și Iohannis, arată că UE privește în toate direcțiile și nu merge în întuneric după cum îi cântă oamenii doamnei K. 

Consiliul va refuza iarăși Parlamentul European, pentru că ideea de Parchet European este o invenție a Parlamentului, care mai vrea să facă niște funcții bine plătite în Europa și să nu rezolve nimic. La fel cum este absolut inutil rolul unui europarlamentar. Fără un nou vot în Consiliul negocierile nu vor înregistra niciun progres. 

Doamna K. este preferata Parlamentului European pentru circul pe care îl provoacă în Europa cu funcția sa. În ultimele luni a dat numeroase interviuri în țara și în străinătate, fiind intens promovată de site-ul politico.eu, cel care are obiceiul să critice UE cu fiecare ocazie. Consiliul reprezintă interesele guvernelor statelor membre, iar situația din statele membre nu s-a schimbat semnificativ în ultimele luni. Propaganda și manipularea nu sunt deloc preferate la nivel european, iar eterna poveste cu lupta anticorupție deranjează pe mulți. Doamna K. ne spune de fapt că UE are o problemă cu corupția, iar UE vrea un Parchet European pentru alte infracțiuni, în niciun caz corupție. Aici există marea discrepanță. Parchetul European nu se va atinge de politicieni sau companii conectate la politică. 

Reluarea procedurii pentru Parchetul European

Doamna K. este un politician cu experiență, ba chiar mai multă decât un Cioloș sau Barna. Știe la ce uși trebuie să bată pentru a obține sprijin. Dar doamna K. nu este apreciată de liderii Europei, nu are o majoritate în Europa și acest lucru s-a văzut în Consiliu. Nici dacă Franța o votează, tot nu va ajunge la majoritate. Ar trebui ca Macron să facă lobby pentru ea și în cazul ăsta Macron ar da explicații la Paris. Pe de o parte, este un act împotriva intereselor Franței. Pe de altă parte, ar fi o prostie pentru că doamna K. se agață disperată de UE deoarece acum nu mai este de folos foștilor ei prieteni. 

Consiliul UE a arătat până acum că nu își schimbă deciziile după cum bate vântul în Est. Este de așteptat să n-o facă nici de acestă dată. Schimbarea decisivă pentru doamna K. ar veni doar dacă ar exista un nou vot în Consiliul și de data asta în favoarea sa. Însă acum Macron ar trebui să-și convingă toți partenerii săi că a greșit prima dată. Consiliul și președintele francez vor pierde din credibilitate. 

O decizie firească în tot acest caz, privind numirea procurorului general european, ar fi reluarea procedurii cât mai repede, la începutul lunii octombrie, iar până la sfârșitul anului să se ajungă la un consens politic. Doamna K. nu poate conduce o instituție europeană fără acordul statelor membre. Pentru că Uniunea Europeană nu este despre niște europarlamentari ținuți la Strasbourg pe bani mulți doar ca să învârtă hârtii. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *