Skip to content
Politică

#SăptămânaCentenarului – Istoricul Constantin Geambașu: Acest moment are o dublă semnificație! EXCLUSIV

YouTube

Sâmbătă, 1 decembrie, se va sărbători Centenarul. Concret, vor fi celebrați 100 de ani de la Marea Unire. Care este semnificația acestui moment pentru români și România?

Pentru un răspuns la această întrebare, redacția PSnews.ro a luat legătura cu istoricul Constantin Geambașu. Profesorul a transmis că momentul Centenarului are o dublă semnificație, atât refacerea României Mari, cât și faptul că noua configurație teritorială a făcut din țara noastră un actor important în Europa Centrală.

„În primul rând, după Primul Război Mondial s-a produs o reconfigurare geopolitică, iar în urma Păcii de la Versailles România a avut foarte mult de câștigat, în sensul că datorită Reginei Maria și a prim-ministrului I.C. Brătianu țara noastră a recăpătat teritoriile pe care le-a pierdut în 1940. Cu alte cuvinte, acest Centenar are o dublă semnificație după părerea mea. Pe de-o parte refacerea României Mari. Românii se aflau în afara granițelor și în zona Basarabiei și a Cadrilaterului Dobrogei și cei din Transilvania și iată că s-au regăsit în țara unită, ceea ce este un lucru extraordinar.

În ceea ce privește cea de-a doua semnificație, prin această reconfigurație România a căpătat o poziție foarte importantă în Europa Centrală pentru că, și trebuie să subliniem acest lucru, după Polonia și Ucraina, România reprezintă un loc foarte important în acest spațiu, iar ca urmare în perioada interbelică a început să se afirme. S-a continuat procesul de modernizare în timpul Regelui Ferdinand. Este adevărat că apoi în perioada interbelică datorită Regelu Carol al II-lea și a disputelor dintre partidele politice, România nu a mai avansat așa cum ar fi putut să o facă. De altfel eu văd și o asemănare între ceea ce s-a întâmplat după căderea comusnismului la noi și ceea ce a fost în perioada interbelică în sensul că românii au avut șanse foarte mari, dar nu au reușit să ajungă la o înțelegere în interior și să valorifice din plin potențialul și turistic și economic și mai ales de afirmare politică în zonă pentru că trebuie să spunem că în Balcani după dezmembrarea Iugoslaviei și după dificultățile pe care le-a avut Grecia cu câțiva ani în urmă România avea o șansă extraordinară de a juca un rol important ca parteneri pentru Europa Occidentală în zona Balcanică. Lucul acesta nu l-au făcut. S-au concentrat în ultima vreme, cum o fac și în prezent, asupra alternanței la putere, dar pierzând din vedere obiectivele mari pe care România le-a avut și le are în continuare. Cu alte cuvinte, ne lipsesc după opinia mea diplomați foarte buni, vizionari, analiști politici deși poate că avem, dar nu s-a ajuns la un proiect pentru România.

Într-un fel pe de-o parte ne bucurăm fiindcă totuși România Mare înseamnă ceva pentru istoria noastră, iar pe de altă parte eu personal simt o strare de regret pentru că nu ne orientăm îndeajuns de bine încât să ne valorificăm șansele, a precizat istoricul.

Totodată, chestionat cum vede el clasa politică românească din prezent, Constantin Geambașu a atras atenția că nu ea este de vină pentru ceea ce se întâmplă în România ci faptul că nu s-a înțeles principiul separației puterilor în stat, invocând aici exemplul politizării justiției.

„Nu clasa politică în ansamblu este de vină, ci după părerea mea această lipsă a înțelegerii separației puterilor în stat. Nu poți tu ca președinte, și mă refer la fostul președinte Băsescu, în numele restructurării instituțiilor de stat de fapt să contribui la subordonarea justiției în raport cu serviciile speciale. De ce se amestecă serviciile speciale în problemele justiției.

Cu alte cuvinte, dezamăgirea vine din neînțelegerea separării puterilor în stat și apoi din nerespectarea legalității și aici mă refer la magistratură. Când cineva din magistratură s-a abătut de la lege nu ar trebui să suporte sancțiuni? Sancțiunile se aplică doar oamenilor obișnuiți, oamenilor simpli? Se acționează cu dublă măsură chiar din interior, o măsură pentru cei de la putere, magistratură, servicii speciale și altă măsură pentru oamenii de rând. Lucrul acesta dăunează grav democrației, iar de aceea România a rămas foarte mult în urmă. Pentru că dacă tu îi chemi pe cetățeni să vină la vot, ei te aleg, iar tu nu îți respecți promisiunile sau altcineva se amestecă în votul electoral, în sensul că îl manipulează atunci înseamnă că democrația suferă carențe foarte mari’‘, a conchis în exclusivitate istoricul Constantin Geambașu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *