Șapte state din UE și-au depășit deficitul bugetar și au datorii mari. Comisia Europeană ia măsuri

Sursa foto: Pexels

Comisia Europeană ia măsuri împotriva a șapte state din Uniune, după ce acestea și-au depășit deficitul bugetar și au datorii mari.

Printre țări se numără și Franța, a doua economie ca mărime a Continentului, și Belgia, unde se află Bruxelles-ul, Centrul administrativ al Uniunii. Și România are nevoie să-și întărească politica fiscală.

Procedura de deficit excesiv este convenită și acceptată de toate statele Uniunii – deci inclusiv de cele care vor face acum obiectul acesteia. Nu este o măsură impusă din exterior, ci una care respectă cadrul legal asumat de țările membre.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene: Comisia a identificat 12 state membre UE cu deficite care depășesc 3% din PIB. Am analizat motivele acestei situații, potrivit concluziilor, criteriile de deficit nu sunt îndeplinite în șapte state membre: Belgia, Franța, Italia, Ungaria, Malta, Slovacia și Polonia.

Franța, spre exemplu, cea de-a doua economie a continentului după Germania, a avut anul trecut un deficit bugetar de 5,5% din PIB, aproape dublu față de 3%, cifra convenită în cadrul Uniunii Europene.

Paolo Gentiloni, comisar UE pentru Economie: Recomandările pentru corectarea deficitului vor fi publicate în noiembrie sau în toamnă, ca să se asigure consecvența cu planurile de ajustare pe termen lung pe care le discutăm.

Este prima oară când această procedură se aplică însă după ce Uniunea și-a suspendat regulile fiscale, în 2020 – măsură luată în plină pandemie, când statele au convenit că este nevoie de această relaxare ca să își poată reveni economic și social.

România este deja în procedură de depășire a deficitului, și, deși nu a fost nominalizată în mod expres, a primit recomandări să prezinte în timp util un plan fiscal şi să își înăsprească politicile fiscale, ca să își poate reduce deficitul bugetar.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: