Skip to content
Politică

Sar scântei! Ministrul Justiției din Italia, reacție fulgerătoare: Trebuia o mai mare transparență în selecţia pentru postul de procuror-şef european

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul italian al justiției, Alfonso Bonafede, a avut o reacție surprinzătoare luni, la Bruxelles. Concret: acesta a atras atenția că selecţia pentru postul de procuror-şef european nu a fost una transparentă, astfel încât să îi permită Italiei să aibă un candidat pentru acestă funcție.

Procedura de selecție a procurorulu-șef european a ajuns la trio-ul final. Am exprimat deja toate îngrijorările țării noastre cu privire la o procedură nu foarte transparentă, prin care a optat pentru o listă scurtă de trei nume, în timp ce ar fi avut posibilitatea de a indica cinci nume, care ar fi urmat să fie prezentate Parlamentului European. Aceasta a afectat Italia, care avea patru nume din 11 în ultima listă scurtă. Cu această restrângere, nu a intrat niciunul dintre candidații noștri”, a declarat la Bruxelles ministrul italian al justiției, Alfonso Bonafede, părăsind Consiliul UE.

Mai mult, ministrul a ținut să precizeze că Procurorul Public European ”este o oportunitate fundamentală pentru dezvoltarea cooperării judiciare la nivel european”, iar țara sa a solicitat o mai mare transparență pentru ca procuratura europeană ”să fie un pas înainte, nu unul înapoi”.

Nu a ajuns în trio-ul final nici unul dintre candidații noștri, toți cu o mare greutate și autoritate, competență și experiență. Am exprimat deja public toate perplexitățile mele și țara noastră a cerut explicații în toate locurile oficiale, solicitând chiar completări ale motivației.

Procurorul Public European este o oportunitate fundamentală pentru dezvoltarea cooperării judiciare la nivel european, dar vrem să fie respectate toate procedurile și normele care duc la identificarea numelor care ocupă roluri importante și, în acest sens, am solicitat o mai mare transparență și vom continua să facem aceasta pentru ca procuratura europeană să fie un pas înainte, nu unul înapoi.

Ne așteptăm să vedem evoluțiile, dar Europa este conștientă de aceste preplexități, fără a intra pe fondul evaluării celor trei curricula selectate. Am fi preferat să existe o listă mai mare și o mai mare transparență în selecție”, a mai declarat Bonafede, potrivit gazetaromaneasca.com

Reamintim că pentru funcția de șef al parchetului European, Laura Codruţa Kovesi a obținut primul loc la selecția din comisii, urmată de ceilalți doi candidați de pe „lista scurtă”: Jean-François Bohnert (Franţa) și Andrés Ritter (Germania).

Parchetul European, care ar urma să fie operaţional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste. Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *