Skip to content
Puterea Știrilor Video

Sărăcia omoară mai mult decât pandemia. Consilierul premierului: ”Când nu ai bani de medicamente, formele ușoare de Covid se pot transforma în cazuri grele”

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, consilierul premierului pe probleme de siguranță publică, Virgil Guran, a precizat că „alegerile și campaniile electorale au influențat un pic creșterea numărului de cazuri, dar nu foarte mult”. De asemenea, Guran a atras atenţia că cele mai multe victime vor fi provocate nu de coronavirus, ci de sărăcia sistemului de sănătate din România, care – suprasolicitat de pandemie -, nu va reuşi să rezolve nici cazurile simple, considerate vindecabile.

Președintele PNL Dâmbovița este de părere că nu există „o rețetă” pentru anularea scrutinului. Amânarea alegerilor parlamentare „depinde foarte mult de cazurile grave, de oamenii care trebuie să ajungă în ATI, de cei care trebuie să fie spitalizați”, așa cum explică Virgil Guran.

" "
" "

„A influențat un pic și campania dar nu foarte mult. (…)

Nu există o rețetă. Eu am văzut că sunt tot felul de specialiști. Unii vin doar ca să critice Guvernul, alții ca să arate cât de pregătiți sunt. Într-adevăr, unii sunt pregătiți, dar nu poți să zici <<dacă ai 10 mii de lei îți cumperi mașină, dacă n-ai 10 mii de lei nu-ți cumperi mașina>>.

(…)Depinde foarte mult de cazurile grave, de oamenii care trebuie să ajungă în ATI, de cei care trebuie să fie spitalizați”, explică Virgil Guran.

Consilierul prim-ministrului a declarat că „responsabilitatea cade pe umerii Guvernului”. „Ei spun de noi că ne interesează să facem repede alegerile pentru a nu pierde din voturi”, explică Guran, însă „clasa politică trebuie limpezită”.

„Oamenii politici, mă refer la cei din opoziție în general, trebuie avut în vedere un anumit lucru. Neavând responsabilitate în momentul de față, responsabilitatea cade pe umerii Guvernului, este clar. Noi trebuie să luăm măsurile. Se gândesc doar la problema <<dacă mergem mai încolo nu vom mai avea multe voturi? Nu vom câștiga mai multe voturi?>>. Ei spun de noi că ne interesează să facem repede alegerile pentru a nu pierde din voturi. Eu cred că mulți oameni se uită și spun <<Oamenii ăștia se pricep. Dacă era acum Guvernul Dăncilă? Ce ne făceam în țara asta?>>”, susține consilierul prim-ministrului.

Totodată, Virgil Guran este de părere că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc deoarece România are nevoie de un Parlament „care să sprijine măsurile și pe care să poți baza”. „Lumea trebuie să înțeleagă că încercăm să ținem un echilibru”, a mai spus acesta.

„Ideea este următoarea: noi considerăm că trebuie să fie făcute alegerile pentru limpezirea clasei politice care influențează mult măsurile anti-pandemie. Atâta timp cât nu te bazezi pe un Parlament care să sprijine măsurile și vin numai cu critici, nu poți să faci treabă în țara asta.

Este nevoie de o stabilitate, de o majoritate. Degeaba tot povestesc oamenii că din cauza alegerilor ar fi crescut numărul de cazuri. Nu este adevărat.

În Italia, în Spania au fost alegeri? De ce la ei a crescut numărul de cazuri? Ăsta este al doilea val. Într-adevăr, putem limita, dar dacă mijloacele de transport ar fi desființate la un moment dat, lucru care este imposibil. E ca atunci când ai spune că trăim fără aer. Astea sunt niște lucruri pe care nu poți să le închizi deocamdată.

Am văzut ce pierderi am avut din punct de vedere economic în perioada când au fost închise multe fabrici, multe activități din domeniul Horeca. Iar voi spune ceva și va sări cineva să comenteze, dar eu spun niște adevăruri: în sărăcie îți mor mai mulți oameni, nu din cauza Covid-ului, ci din cauza altor lucruri, pentru că nu mai ai bani să susții sistemul de sănătate, pentră că formele ușoare ale bolii se pot transforma în forme grele, pentru că nu ai bani să te aprovizionezi cu acele medicamente necesare.

Trebuie să înțeleagă lumea că încercăm să ținem un echilibru. Deocamdată, sistemul nostru de sănătate nu a intrat în colaps cum s-a întâmplat în Italia sau Spania”,  a conchis Virgil Guran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *