Skip to content
Politică

Săracii copii bogați: beizadelele politicienilor condamnate în numele tatălui EXCLUSIV

cliparts.co

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos un inventar al săracilor copii ai bogaților politicieni – mai precis, o listă cu beizadelele condamnate (penal sau cel puțin moral) în numele propriilor tați.

Cazurile penale

Valul de dosare penale din ultimii trei ani au scos la iveală o presupusă schemă recurentă (spunem „presupusă”, întrucât deocamdată nu există vreo sentință definitivă): un politician deasupra căruia planează sabia incompatibilității își părăsește în acte afacerile, dar nicio prevedere legală nu îl împiedică să i le paseze fiului sau fiicei. Ceea ce politicianul face, având probabil mai multă încredere în odraslă decât într-o soție (sau mai rău: amantă) care ar fi mai înclinată să fugă cu banii.

În această categorie putem identifica familiile Cocoș, Hrebenciuc și Cosma. Să le luăm în ordinea descrescătoare a dramatismului:

1. Alin Cocoș

Târât de către tată în diverse combinații, Alin Cocoș a fost arestat preventiv timp de două luni (ianuarie-martie 2015) în dosarul ANRP 2. La fel ca propriul tată, și-a recunoscut faptele în instanță, ca să beneficieze de clemență din partea judecătorilor. Până aici, nimic interesant. Partea de-a dreptul șocantă a fost, însă, dezvăluită abia recent de către cel în domnia căruia au înflorit și țepele cu retrocedări, și abuzurile din justiție – l-am numit pe fostul președinte al României Traian Băsescu, care, în aprilie 2017, a declarat la România TV că Alin Cocoș ar fi fost violat în arest, șeful PMP dând de înțeles că această mârșăvie ar fi fost comisă ca formă de presiune, pentru ca Dorin Cocoș să-și recunoască faptele. Nu există condamnare în primă instanță pe numele lui Alin Cocoș, deși seniorul a fost încarcerat în octombrie 2016, ca să execute 2 ani și 4 luni în așa-numitul „dosar Microsoft mic”.

2. Andrei Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc este un model de omertà în politica românească: a executat arest „ca Berilă” (cum se spunea pe vremuri), timp de 5 luni (octombrie 2014 – martie 2015), și-a văzut fiul arestat, dar a tăcut ca peștele – nu a făcut niciun denunț. Au scris câteva site-uri dubioase despre o presupusă turnătorie a „Guzganului Rozaliu” împotriva lui Toni Greblă, dar fostul judecător CCR a negat.

Cât privește fiul fostului vicepreședinte al Camerei Deputaților, trebuie să spunem că Andrei Hrebenciuc fusese arestat cu câteva zile înaintea tatălui, în același dosar al retrocedărilor de păduri. Juniorul, în schimb, a fost mai puțin rezistent și a ieșit de la Beciul Domnesc după două luni (în decembrie 2014), după ce își recunoscuse parțial faptele. În decembrie 2015, presa a scris că arestarea așa-zisului prinț Paul al României avusese loc ca urmare a unui denunț formulat de către același Andrei Hrebenciuc. Nici juniorul fostului mahăr PSD-ist nu are vreo condamnare la fond.

3. Vlad Cosma

Vestitul baron PSD Mircea Cosma nu a fost lăsat singur în hățișul de dosare prin care DNA investighează mafia roșie din Prahova (spețe centrate pe alocări de contracte vizând lucrări publice). Deosebirea este că Vlad, fiul fostului președinte de consiliu județean, a scăpat de reținere și arestare pentru simplul fapt că în acel moment era deputat, iar colegii lui din Cameră au respins prin vot trimiterea sa după gratii. Deși Vlad Cosma nu a văzut Beciul Domnesc pe interior, el este singura beizadea care a primit o sentință în primă instanță – și încă una dură: cinci ani de închisoare. Tatăl are un motiv încă mai mare de supărare, pedeapsa pronunțată în cazul lui la fond ridicându-se la opt ani.

Cazurile morale

Aici este chiar mai mult de povestit, având în vedere că numărul unor asemenea cazuri răsunătoare l-a depășit pe cel al beizadelelor cu dosare penale. Vorbim acum despre copii de politicieni, fii sau fiice fără dosare penale, dar cu mult obraz bătut din partea presei pentru felul în care au fost aduși / aduse la ciolan.

1. Ionuţ Alexandru Toader

Cel mai recent caz de beizadea l-a atins pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, în această lună. Demnitarul a declarat cu maximă seninătate că nu vede nimic în neregulă după ce Senatul Universității „Al. I. Cuza” din Iași schimbase metodologia de angajare cu o lună înainte să fie scos la concurs postul pentru care a concurat de unul singur fiul ministrului, Ionuț Alexandru Toader.

CITIȚI ȘI:Tudorel Toader nu vede nimic rău în manevra universitară a propriului fiu

2. Diana Tănase (fostă Tudose)

Alt caz de odraslă cu părinți plasați unde trebuie a lovit la cel mai înalt nivel: însăși fiica premierului Mihai Tudose a intrat în atenția presei după ce, la începutul lunii iulie, Jurnalul Național a scris că tânăra este proprietara unei firme specializate în distribuţia energiei electrice încă de la vârsta de 19 ani, ea fiind asociată cu Victor Nicolae Popescu, afaceristul care a prins contracte de peste 10 milioane de euro cu statul cât timp a avut-o angajată pe Corina Tudose, soţia actualului prim-ministru.

3. Andreea Cosma

Revenim la baronul de Prahova Mircea Cosma – dacă fiul său a fost deja condamnat în primă instanță, fiica lui, Andreea, nu pare să aibă probleme penale. Înainte să intre în politică, ea apăruse într-un pictorial, în ipostaze provocatoare, filmase un videoclip obscur pe la începutul anilor 2000 și avusese o scurtă căsnicie cu un libanez bogat, care spărsese sute de mii de euro pe nunta lor. În schimb, după ce a ajuns deputat PSD de Prahova, ea s-a luat la ceartă cu un parlamentar USR care îi filma pe aleșii puteri ieșiți din sala de plen în timpul discursului lui Klaus Iohannis (a se vedea primul videoclip), apoi a susținut o declarație politică în legătură cu primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, pe care a citit-o mecanic, dând impresia că nu înțelege prea mult despre ce este vorba (vedeți a doua filmare).

 

4. Andrei Năstase

În 2009, Ziare.com relata că Andrei Năstase, fiul ex-premierului Adrian Năstase, fusese asociat în terasa Marie Celeste (SC Rodrag Trade Co SRL) din Parcul Herăstrău, cumpărată de la amicii lui Stamen Stancev, un bulgar condamnat între timp la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru spionaj economic în dosarul lui Codruț Șereș. Terasa Marie Celeste scăpase de demolările începute de către primarul general al momentului, Sorin Oprescu, în Parcul Herăstrău. Întâmplător, același local găzduise în 2008 petrecerea ocazionată de victoria electorală a aceluiași Oprescu.

5. Mihnea Năstase

Nici celălalt fiu al prim-ministrului din perioada 2000-2004 nu a scăpat de ochiul presei. Astfel, în 2015, DCnews relata despre sinecura primită de mezinul fostului șef de Guvern: postul de asistent la biroul din Bruxelles al europarlamentarului Cătălin Ivan (un eurodeputat a cărui calitate de membru în PSD a devenit între timp incertă).

6. Delia Iordache

Tot din zona guvernamentală v-o amintim pe Delia Iordache, fiica fostului ministru al Justiției Florin Iordache, zis „Altă întrebare”. La doar 25 de ani, Delia lucrează de la începutul lui 2017 la Cancelaria Băncii Naționale a României, departament care se ocupă de Muzeul Băncii Centrale, de proiectele de educaţie financiară, de relaţiile cu publicul şi de biblioteca BNR. Până la sfârșitul anului trecut, Delia activase ca referent în Ministerul Afacerilor Externe, la departamentul Relaţia cu Românii de pretutindeni, potrivit Economica.net. Deloc surprinzător, beizadeaua le-a închis telefonul în nas jurnaliștilor care o sunaseră pentru lămuriri.

Orice nume ar purta și oricât de grave ar fi ipostazele în care au fost surprinse, toate aceste beizadele dintr-un imaginar tablou intitulat „Sângele apă nu se face” au ceva în comun: sunt fiii / fiicele taților lor. Ei se legitimează doar de la părinți – fără aceștia, copiii nu ar fi însemnat nimic, ci ar fi fost, în cel mai bun caz, doar niște subiecte de articole tabloide.

1 comentariu la “Săracii copii bogați: beizadelele politicienilor condamnate în numele tatălui EXCLUSIV

  1. Chiar si asa le este muuult mai bine decat copiilor mei sau a multor altora din p–imea din jurul lor!Va este mila de ei, dar ce facem cu ce9i care nu au nici dupa ce bea apa! Aaa,astia sunt niste lenesi,nule place sa munceasca,dar unde? Am vazut un Nastase la ue-saracul!…………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *