PSnews

Lifestyle

Sărbătoare mare pentru români. Ce trebuie să faci astăzi

dcnews.ro

Buna Vestire este praznuită de Biserica pe data de 25 martie şi estepraznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.

Sărbătoare este prima atestată de documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului, iar data acestei sărbători a variat, deoarece unii susţineau că aceasta trebuie să aibă loc în ajunul Bobotezei, adică pe 5 ianuarie, iar alţii o sărbătoreau pe 18 decembrie.

Însă în Răsărit, s-a hotărât ca această sărbătoare să fie pe data de 25 martie, deoarece Naşterea Domnului a fost fixată pe 25 decembrie. Astfel, Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent de ziua în care pică aceasta.
Buna Vestire mai este cunoscută în calendarul popular cu denumirea de Ziua Cucului, de ce Ziua Cucului? Pentru că în această zi are loc primul său cântec, ce anunţă vestirea primăverii.

Tradiţii şi obiceiuri de Buna Vestire
1. Tradiţia spune că, dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, acest fapt ascunde un semn rău: “Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!”

2. Se mai spune că în această zi, trebuie numărat de câte ori cucul îşi cântă numele şi aşa ne dăm seama de câţi ani mai avem de trăit.
3. Tradiţia mai face referire şi la băieţii şi fetele care voiau să ştie când se vor căsători: “Cucule voinicule/Câţi ani îmi vei da/ până m-oi însura?” Astfel, dacă după rostirea acestor cuvinte,cucul cânta, asta însemna un an de aşteptare, în cazul în care tăcea, asta însemna că se va avea loc o căsătorie imediată.

4. Un alt obicei important este faptul că în această zi oamenii nu au voie să se supere, deoarece este mare păcat. Străbunii spuneau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.
5. În anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă. În Maramureş femeile adună lucrurile nefolositoare şi le dau foc. Acest ritual este cunoscut dret Noaptea Focurilor şi este practicat în fiecare casă, potrivit realitatea.net.
6. Femeile care doresc să aibă copii trebuie să ţină post negru, să bea agheasmă şi trebuie să se roage Maicii Domnului.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi