Au trecut aproape şase luni de când luptătorii Hamas au pătruns din Gaza în Israel la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1 200 de persoane şi luând sute de ostatici. Ca ripostă, Israelul a promis să „zdrobească şi să distrugă Hamas”, astfel încât să nu mai reprezinte o ameninţare, şi să aducă acasă toţi ostaticii. În războiul brutal care a urmat, cel puţin 33.000 de palestinieni au fost ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas, iar mari părţi din Gaza au fost distruse, relatează BBC.
Israelul afirmă că a ucis mii de luptători Hamas şi a distrus o mare parte din vasta reţea de tuneluri de sub Gaza, pe care Hamas a folosit-o pentru a comite atacuri.
BBC Verify a analizat declaraţiile publice şi postările pe reţelele de socializare ale Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) şi a evaluat dovezile care stau la baza acţiunilor declarate de Israel.
Câţi lideri Hamas au fost ucişi?
Înainte de 7 octombrie, se credea că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Gaza, potrivit unor rapoarte care citează comandanţi ai IDF.
Multe dintre personalităţile politice de rang înalt ale Hamas, precum Ismail Haniyeh, considerat în general liderul general al grupării, trăiesc în străinătate. Dar se crede că mulţi dintre membrii structurii sale de conducere militară se află în Gaza.
Israelul publică, de asemenea, numele liderilor Hamas despre care spune că au fost ucişi.
Un total de 113 persoane au fost numite în acest fel începând cu luna octombrie, majoritatea covârşitoare dintre acestea fiind declarate ucise în primele trei luni de război. Prin comparaţie, armata israeliană nu a raportat niciun lider Hamas de rang înalt ucis în Gaza în acest an până în martie.
La 26 martie, IDF a declarat că l-a ucis pe Marwan Issa, comandantul adjunct al aripii militare a Hamas. Considerat unul dintre cei mai căutaţi oameni ai Israelului, acesta ar fi cel mai înalt lider al grupării care a fost ucis de la începutul războiului. Statele Unite au declarat că sunt de părere că a fost ucis, dar Hamas nu a confirmat acest lucru.
IDF publică numele unor persoane despre care spune că sunt lideri de rang înalt ai Hamas care au fost ucişi, dar nu este posibil să se verifice dacă aceştia sunt membri ai grupului. Unul dintre cei numiţi în această categorie a fost Mustafa Thuraya, care lucra ca jurnalist independent în sudul Fâşiei Gaza când vehiculul său a fost lovit în ianuarie.
BBC a găsit, de asemenea, nume duplicate în listă, pe care le-a scăzut din total.
În afara Gazei, liderul politic al Hamas Saleh al-Arouri a murit în ianuarie într-o explozie în suburbia sudică Dahiyeh din Beirut. Israelul este considerat în general responsabil pentru acest atac.
Cu toate acestea, experţii cu care a vorbit BBC au declarat că mulţi dintre liderii proeminenţi ai grupării din Gaza, inclusiv Yahya Sinwar, sunt consideraţi a fi încă în viaţă.
„Forţele de apărare israeliene nu au reuşit să ajungă la vârfurile conducerii Hamas”, a declarat Mairav Zonszein, analist senior pe probleme israeliano-palestiniene la International Crisis Group.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News