Skip to content
Puterea Știrilor Video

Satu Mare, județul cu mortalitatea infantilă cea mai mare din România! Adrian Cozma (PNL): „O dovadă a managementului defectuos al UDMR”

Președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a vorbit la „Puterea Știrilor” despre mortalitatea infantilă, județul Satu Mare fiind pe primul loc în țară la acest capitol. Cu toate că rata mortalităţii infantile este în uşoară scădere în ceea ce priveşte media pe ţară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuţi vii, în 2020 , disparităţile dintre judeţe sunt mari: în judeţul Satu Mare, rata mortalităţii copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti (2,4 la mia de copii născuţi vii). În opinie lui Adrian Cozma, de vină pentru această situație este administrația UDMR a județului care nu a luat măsurile necesare pentru a combate această situație.

„Aici trebuie sa spunem clar, administrarea este descentralizată, iar Consiliul Județean se ocupă de spitale, dar politica medicală o face bineînțeles Ministerul Sănătății. Situația din județ este o dovadă a managementului defectuos al UDMR. Aceștia trebuie să își asume această statistică rușinoasă din Satu Mare. Calitatea actului medical este la nivelul acesta pentru că lipsesc investițiile în Satu Mare, nu s-au atras fonduri pe proiecte europene. În Bihor de exemplu Ilie Bolojan a reușit să facă o adevărată revoluție în administrația locală.

Vreau să vă mai spun ceva. Toate mamele care au posibilități materiale medii fug în alte orașe sau ies din țară pentru a da naștere copiilor. Eu am încredere în specialiștii din Satu Mare, dar din păcate nu sunt susținuți, nu sunt investiții în spitale. Managementul este defectuos la spitalul județean.

Ar trebui să vedem politicienii maghiari, unde au născut soțiile lor. În străinătate sau în Satu Mare? Deci ca să vedeți cei care conduc nu au încredere în instituțiile medicale din Satu Mare.

Eu încă nu am primit un răspuns de la domnul Alexandru Rafila. Sănătatea trebuie să fie pe primul loc și nu doar la nivel declarativ. Educație, sănătate, acestea sunt importante. Vedem că acel spital de arși pe care îl așteptăm încă nu s-a finalizat. E nevoie de seriozitate și de competență. Noi suntem într-o situație diferită în Satu Mare pentru că se votează etnic. Este un bloc al etnicilor maghiari care votează fără să analizeze persoană sau probitatea profesională. Iar celelalte partide merg separat și atunci se creează o cale libera pentru UDMR. Sper că acest lucru să nu se mai întâmple în 2024. Noi suntem un județ oarecum special pentru că suntem la confluența a două țări. Deci, din toate punctele de vedere avem avantaje pe care nimeni nu a reușit însă să le fructifice până în acest moment”, a conchis Adrian Cozma.

Amintim că potrivit datelor finale centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru anul 2020, două judeţe, Satu Mare şi Tulcea, depăşesc rata de 10 la mie, în ceea ce priveşte copiii care au murit înainte de a împlini un an. Topul judeţelor cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile: Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuţi vii, Tulcea – 10 la mia de copii născuţi vii, Olt – 9,6 la mia de copii născuţi vii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *