Satul din România unde un sfert dintre localnici sunt profesori universitari. Este al doilea „record” greu de egalat

Sursa foto: Consiliul Județean Sibiu

Satul Petișul, din județul Sibiu, are cea mai mare concentrare de cadre universitare pe cap de locuitor în rândul localităților din județul Sibiu și, probabil, din România: 5 din cele 20 de case sunt locuite de profesori ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Acesta este al doilea „record” greu de egalat pe care Petișul îl are, în condițiile în care, din cele 20 de case, una a fost amenajată ca muzeu, reunind colecții de veșminte tradiționale precum și numeroase obiecte din gospodării și ateliere sătești, proprietară fiind Eugenia Dan, o pensionară activă, care are mult drag față de obiceiurile și portul tradițional din județul Sibiu.

Povestea „universitarilor”

Povestea „universitarilor” din Petiș a început în 1990, cu Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„În aprilie 1990, am luat decizia de a căuta o casă departe de oraș. În Sibiu locuiam la bloc, lângă sediul Miliției, loc în care s-a tras mult la Revoluție. În acea perioadă era un sentiment de nesiguranță și am considerat că este mai bine să ne mutăm într-un loc liniștit și sigur”, povestește acum Dionisie Turcu.

Așa se face că, pe vremea în care Petișul mai avea încă mai bine de 100 de case locuite, profesorul Dionisie Turcu a devenit primul „universitar” din sat.

Nu peste mult timp, a apărut și al doilea. „Primeam vizitele unor colegi de la universitate, iar o parte dintre aceștia s-au arătat încântați de acest sat. Așa se face că am devenit vecin cu familia colegului meu, domnul profesor Stoicescu”, spune primul universitar din Petiș.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL