Satul sărac care ascunde bulgări uriași de aur. Aici a fost găsită pepita de 53 de kilograme de aur

Sursa: Wikipedia

Mai puțin de 100 de oameni locuiesc în satul Ruda Brad, din Hunedoara, numit în trecut și Musariu sau Ruda Musariu, locul unora dintre cele mai bogate zăcăminte de aur nativ din Europa.

Satul Ruda Brad din Hunedoara, aflat pe valea pârâului Musariu, la cinci kilometri de centrul municipiului Brad, a fost locuit de peste două secole de familii de mineri.

Minele de aur din zona Bradului (Munții Metaliferi) au fost închise în anii 2000, iar satul care în trecut avea circa 600 de locuitori, mulți veniți din zona Moldovei, s-a depopulat treptat.

„Numele vechi al localității era Musariu, după un orizont de mină, numit astfel. Minele de aur au fost exploatate aici din timpul Imperiului Austro-Ungar, iar localnicii au lucrat, în general, în minerit sau au avut locuri de muncă asociate activității miniere. În anii interbelici, Societatea minieră Mica din Brad a construit aici mai multe clădiri pentru familiile de mineri, un sediu al minei, o clădire folosită ca teatru și cămin, băi pentru mineri. Aici a fost și o închisoare, din care deținuții erau scoși la muncă, sub pază”, a povestit, pentru adevarul.ro, localnicul Mircea Pleșa.

Vechiul cinematograf din satul Ruda (Musariu) datează de peste un secol și se numără printre clădirile cu arhitectură deosebită din zona minieră. Aici funcționa în trecut și o bibliotecă, iar reprezentațiile artistice aveau loc frecvent.

„Biblioteca dispune de 76 numere, iar numărul cititorilor acestei biblioteci este de 45—50. Până la data de 6 Mai 1923, în fiecare sărbătoare şi duminică s-au ţinut şezători culturale în comuna Ruda Musariu, cu scopul de a combate beţia, superstiţiile, lenea şi toate moravurile rele, apoi combaterea diferitelor curente sociale (anarhia, bolşevismul etc.), reinfiltrarea simţului naţional, curăţirea limbii de cuvinte străine, precum şi a diferitelor obiceiuri introduse de duşmanii poporului român. S-a făcut, apoi, şi o propagandă aprigă pentru portul naţional”, informa revista Transilvania, în 1923.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: