Skip to content
Internațional

Sauditele pot ieşi din ţară fără permisiunea unui bărbat

ici-colo.ro

Autorităţile din Arabia Saudită au început să aplice reforma anunţată la începutul lui august care le permite femeilor să obţină un paşaport şi să călătorească în strănătate fără permisiunea unui ”gardian” bărbat, relatează news.ro.

Administraţia saudită a început marţi ”să primească solicitări de la femei în vârstă de peste 21 de ani de înnoire a unui paşaport şi să călătorească în afara regatului fără persmisiune”, a anunţat departamentul paşapoartelor pe Twitter.

Măsura, anunţată la 1 august, afectează sistemul saudit al ”gardianului masculin”, care asimilează femeile unor minore toată viaţa lor şi le supune autorităţii arbitrare a soţului, tatălui sau altor rude bărbaţi.

Această reformă intervine în contextul în care o serie de cazuri de evadări în străinătate ale unor tinere saudite, care se declară victime ale violenţelor ”gardienilor” lor, au fost puternic mediatizate în ultimele luni.

Ea se înscrie în seria de măsuri de liberalizare ale prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, omul puternic al regatului ultraconservator. Cea mai emblematică dintre aceste măsuri a fost acordarea permsiunii femeilor să conducă maşini, din iunie 2018.

Alte schimbări care, fără să-l desfiinţeze, slăbesc sistemul ”gardianului” obligatoriu al femeilor constau în faptul că sauditele pot să declare în mod oficial o naştere, o căsătorie sau un divorţ şi să fie titulare ale autorităţii parentale a copiilor lor minori, prerogative care le erau rezervate bărbaţilor.

Aceste schimbări au fost larg salutate în Arabia Saudită, dar au fost totodată criticate drept ”antiislamice” de către ultraconservatori, pe reţele de socilizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *