Skip to content
Politică

Savaliuc dezumflă eroismul lui Toader. S-a căciulit la ambasadorul Germaniei? EXCLUSIV

oradestiri.ro

Jurnalistul Răzvan Savaliuc a oferit miercuri după-amiază o declarație pentru PSnews.ro, în care a dezumflat eroismul ministrului Justiției, Tudorel Toader, în ceea ce privește inițiativa acestuia de reformă în domeniu.

CITIȚI ȘI: Toader cere ajutorul Comisiei de la Veneția ca să-l pună la respect pe Lazăr

Astfel, proprietarul site-ului Lumeajustiției.ro a arătat cum în spatele hotărârii lui Toader de a sesiza Comisia de la Veneția în legătură cu schimbarea procedurii de numire a procurorului general ar sta, de fapt, o ezitare apărută subit după întrevederea ministrului cu ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt.

„Este, după mine, o nouă tentativă de tărăgănare a legilor justiției, în stilul binecunoscut al lui Tudorel Toader. După ce zilele trecute s-a dat mare că nu se negociază legile justiției, acum – după vizita ambasadorului Germaniei – pleacă îndoit, anunță că Inspecția Judiciară nu va trece la MJ – așa cum era în proiectul lui, care «nu se negociază» – și probabil că a ascultat de indicațiile ambasadorului german. Culmea: în Germania, Inspecția Judiciară se află în subordinea ministrului Justiției! Deci nu pot să-mi explic această inconsecvență a ministrului Justiției, decât că este prea sensibil la vocile străine și se cam dovedește că România este o colonie. De fiecare dată când este o problemă la noi în țară și vin ambasadorii, se face cum vor ambasadorii, și nu cum s-au dat politicienii rotunzi până la momentul respectiv”, a tunat Savaliuc.

În ceea ce privește votul de săptămâna trecută din Consiliul Superior al Magistraturii, privind avizarea negativă a proiectului lui Toader, Răzvan Savaliuc a dat vina pe „jumătatea securistă din CSM”, secondată de ceilalți magistrați care nu vor să-și piardă privilegiile odată cu o lege a răspunderii lor.

„A fost jumătatea securistă din CSM care a votat împotrivă (în special procurorii – aceștia au misiune, ordin de zi pe unitate să se opună oricăror modificări, ca să nu-și piardă privilegiile de a ancheta pe oricine), iar în rest există și interesul majorității magistraților de a nu exista o lege a răspunderii magistraților (căci asta este esenția legilor justiției), ci să nu aibă vreodată probleme pe viitor. Deci este o reacție a Sistemului de autoapărare în fața unei legi care va introduce răspunderea lor, care nu a existat până acum absolut deloc”, a punctat ziaristul.

Tot în legătură cu CSM, Răzvan Savaliuc a estimat că Inspecția Judiciară (aflată deocamdată în subordinea CSM) va câștiga războiul împotriva DNA, gazetarul prevestind „un val de acțiuni disciplinare” împotriva procurorilor Codruței Kovesi.

„Războiul dintre Inspecție și DNA este unul pe care Inspecția sunt convins că-l va câștiga. Vom vedea în perioada următoare un val de acțiuni disciplinare împotriva procurorilor de la DNA. S-a mers prea departe cu această instituție – cred că nu e nimeni din sistemul judiciar care să nu fie de acord cu faptul că abuzurile sunt la ordinea zilei în parchetul condus de Laura Kovesi și că, dacă nu se va interveni, se va ajunge la o poliție politică pe față, care nu poate fi oprită decât prin astfel de măsuri. Sistemul judiciar se va curăța din interior”, a arătat senior editorul de la Luju.ro.

Ultimul subiect discutat cu Răzvan Savaliuc se referă la similitudinea dintre cazurile Mihaielei Iorga-Moraru și Anei-Maria Pătru, care au reclamat că fuseseră citate la DNA Ploiești prin intermediul copiilor lor. În acest context, jurnalistul a arătat cum modelul de comportament al procurorului ex-DNA Mircea Negulescu „Portocală” s-a generalizat.

„Cei mai mulți derbedei pe metru pătrat din structurile teritoriale ale DNA sunt la structura DNA Ploiești. Așa au învățat ei că se fac anchete: în stilul lui Portocală («Semnează, măi, în aia mea denunțul ăsta!» și cu râsete de golani). Deci acesta este stilul lor de acțiune: să citeze rude. Nu este o practică nouă la ei – au început cu citări și audieri de soții ale inculpaților și cu alte rude, pentru a se băga frica în aceștia și a fi constrânși să dea tot felul de denunțuri și recunoașteri de care ei aveau nevoie. Deci sunt practici care trebuie stopate. Sper ca Inspecția Judiciară – care a început acum o anchetă – să îi tragă la răspundere pe cei care și-au permis să citeze copii, bunici sau persoane care nu au legătură cu ancheta, doar-doar pentru a induce frica, teroarea în familia celor cercetați”, a încheiat Savaliuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *