Skip to content
Politică

„Savanţilor” de după gratii li se duce vestea până la Bruxelles. Norica Nicolai dezvăluie ce poate face PE / EXCLUSIV

„Savanţilor” de după gratii li se duce vestea până la Bruxelles. Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreşedinte al grupului ALDE din Parlamentul European) dezvăluie ce poate face Legislativul comunitar în această problemă.

Într-o declaraţie oferită, joi, PSnews.ro, politicianul a declarat că trebuie modificat textul legii care reglementează astfel de situaţii, ca să nu fie defavorizaţi deţinuţii care elaborează lucrări cu adevărat ştiinţifice.

„Textul prevăzut în Legea de executare a pedepselor (Legea 254/2013 – n.r.) este un text care se regăseşte în toată legislaţia europeană de profil, pentru că ea nu exclude posibilitatea ca nişte oameni de ştiinţă, ca nişte oameni care chiar au ce spune în anumite domenii să scrie o carte în perioada detenţiei. Ceea ce este absolut corect. Abuzul, însă, de text nu justifică, în opinia mea, abrogarea textului, ci nişte măsuri prevăzute în lege care să restricţioneze această posibilitate de abuz. Şi de fals, dacă vreţi, pentru că se presupune că foarte mulţi dintre cei care au scris cărţi nu aveau capacitatea de a scrie aceste cărţi, ci ele sunt scrise de alte persoane şi însuşite fraudulos de cei care pretind că le scriu. Deci trebuie incluse câteva criterii în lege care să restricţioneze acest abuz, dar nu trebuie abrogat textul”, ne-a spus Norica Nicolai.

Din păcate, Parlamentul European nu poate face niciun pas în sensul modificării legislative privind deţinuţii care scriu cărţi ca să îşi reducă din pedeapsă.

„Noi nu putem face lucrul ăsta, pentru că domeniul este de subsidiaritate, domeniul este de competenţa statelor membre, iar nicio iniţiativă a Parlamentului European nu poate să modifice un text de lege cu privire la acest subiect”, a încheiat eurodeputatul ALDE.

ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *