Skip to content
Politică

Scandalul din coaliție, între protocol și Constituție. Ioan Stanomir: Premierul, oricare i-ar fi numele, are dreptul de a dispune revocarea unui ministru

Timpolis.ro

Contactat de PS News, Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti și doctor în drept constituțional, a explicat că introducerea unui amendament în protocolul coaliției de guvernare prin care premierul să nu mai poată demite un ministru fără aprobarea partidului din care provine poate crea dificultăți în gestionarea cabinetului de miniștri de către șeful Executivului.

„Există un nivel constituțional și un nivel politic. La nivel constituțional, libertatea primului ministru de a solicita președintelui revocarea din funcție a unui membru al cabinetului nu poate fi afectată în niciun fel. La nivel politic, experiența coalițiilor care au fost la guvernare în România arată că această libertate constituțională este limitată sever, evident, prin intermediul diferitelor aranjamente realizate între partenerii de coaliție. Este clar că un asemenea aranjament nu are un caracter legislativ.

El este un tip de înțelegere politică, după cum îi spune și numele – un protocol, iar protocoalele de asemenea natură nu pot fi supuse controlului constituționalității legii, fiindcă protocoalele nu fac obiectul controlului constituționalității legii. Ele nu au un caracter normativ, ele nu sunt nici legi, nici ordonanțe, nici tratate internaționale”, spune Stanomir.

De asemenea, acesta a explicat că o asemenea prevedere i-ar slăbi autoritatea premierului.

„Dacă mă întrebați dacă o asemenea formulă este în acord cu spiritul Constituției v-aș spune că depinde foarte mult de perspectiva în care ne situăm, fiindcă un premier care acceptă să își vadă atribuțiile limitate este un premier care, mai devreme sau mai târziu, va avea mari dificultăți în a-și controla propriul cabinet.

Eu aș scoate din ecuație numele ministrului demis și aș reveni asupra principiului. Primul ministru, oricare i-ar fi numele, are dreptul de a dispune revocarea unui ministru.

Un premier care își exercită atribuțiile într-un asemenea mod riscă să își alieneze colegii care fac parte din același partid cu membrul demis, este limpede ca bună ziua”, a conchis Stanomir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *