Scăderea apetitului pentru business, Adrian Negrescu: „România a stabilit un record la nivel european”

Foto Facebook Adrian Negrescu

Firmele din România au atins un record negativ raportat la ultimii 5 ani. Astfel, totalul firmelor aflate în dificultate după primul semestru din 2024  sunt în diverse stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvate. Toate aceste probleme au afectat 82.000 de firme, mai mult cu 17.000 față de anul trecut. 22.459 de firme au fost dizolvate, iar numărul de radieri din 2024 s-a dublat față de cel de acum 4 ani.

Expertul economic, Adrian Negrescu spune, pentru PS News, că marea problemă în momentul de față, o reprezintă scăderea abruptă a vânzărilor pe fondul scăderii puterii de cumpărare a oamenilor. 

„Asistăm la un fel de îngheț în zona de business, o economie care frânează puternic, care funcționează cu frâna de mână trasă. În momentul de față, vânzările au scăzut semnificativ. Creditul furnizor, principala modalitate prin care se finanțau aceste companii, stagnează. Firmele nu mai au încredere să dea marfă și să-și primească banii după câteva luni, un mod de creditare care funcționa până acum în economie. Iar marea problemă în momentul de față, dincolo de aceste aspecte, o reprezintă scăderea abruptă a vânzărilor pe fondul scăderii puterii de cumpărare a oamenilor”.

Adrian Negrescu atrage atenția că, indiferent dacă ai sau nu activitate, dacă ai o firmă trebuie să ai un angajat cu carte de muncă și să plătești taxe la stat, chiar dacă tu ești pe minus cu activitatea economică.

„Motiv pentru care, din păcate, foarte multe companii, mai ales din zona microîntreprinderilor, se închid, se închid pe bandă rulantă. Secătuiesc de inflație, de creșterile de prețuri, de practic, diluarea veniturilor. Oamenii cumpără din ce în ce mai puțin, iar multe dintre firme, mai ales din zona întreprinderilor mici, nu mai rezistă, nu mai fac față costurilor impuse de statul român”.

Suntem singura țară din Uniunea Europeană care a crescut taxele pe micro-întreprinderi, pe afacerile mici, pe afacerile de familie în 2024 – mai spune analistul economic.

„Practic s-a dublat efectul inflației cu care s-a confruntat întreaga lume. Am pus taxe din ce în ce mai mari, am sufocat practic din punct de vedere fiscal, mici întreprinzători, cei care nu au puterea financiară să reziste acestor vremuri extrem de dificile pe care le parcurge toată lumea, inclusiv Germania. Motiv pentru care suntem, din păcate, în situația de a marca un adevărat record la nivel european în materie de scădere a apetitului pentru business”, atrage atenția Adrian Negrescu.

Potrivit analiștilor de la Sierra Quadrant, perspectivele următoarelor 12 luni nu arată deloc încurajator din punct de vedere economic, astfel că pentru multe companii, granița dintre supraviețuire și faliment va fi una extrem de subțire, diferența urmând să fie făcută de măsurile de restructurare pe care le vor lua, arată o analiză realizată de Sierra Quadrant.

Sierra Quadrant contabiliza, acum 10 ani, un număr de 72.022 de firme cu probleme. ,,Printre firmele care și-au închis porțile, în prima parte a anului, cele mai multe sunt așa numitele firme zombie, cu capitaluri negative, incapabile să facă față provocărilor din prezent. Probabil numărul lor va crește semnificativ în următoarea perioadă”.

Analiza mai arată că evoluția negativă a economiei germane, principalul nostru partener comercial, alături de celelalte semnale precum cel tras de BCE, trebuie privite cu atenție de investitorii români: Este absolut necesar să își creioneze planurile de business pentru 2025 pornind de la un minim buffer financiar menit să le ofere o plasă de salvare în caz de criză și să îi determine să își optimizele operațiunile în ton cu dinamica economică.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: