Scandal de nepotism în Somalia. Cel mai prost timp din istorie la 100 m feminin

Cel mai prost timp la 100 m la Universiadă
Sursa foto: captură video

Cursa de 100 de metri nu se câștigă încet și sigur, a demonstrat o alergătoare somaleză la Jocurile Mondiale Universitare de Vară de la Chengdu, China, săptămâna aceasta.

Un clip al cursei, publicat de Federația Internațională a Sportului Universitar, care organizează Universiada, a devenit viral, scrie Washington Post.

În timp ce restul concurentelor trec linia de sosire, Nasra Ali Abukar din Somalia, la un anumit moment complet ieșită din cadru, se zbate cu aproape 10 secunde în urmă, terminând la aproximativ jumătate din viteza celei mai apropiate concurente. Ea trece linia de sosire ultima, cu un timp ce se pare că este recordul mondial negativ pentru această probă atletică.

Performanța „remarcabilă” a atras critici – și a ridicat întrebări cu privire la motivul pentru care atleta, care nu a dat dovadă de niciun fel de experiență în atletismul de elită, reprezenta Somalia. Ea nu are o mențiune în baza de date a World Athletics.

„Este șocant și pune țara noastră într-o lumină proastă”, a scris un utilizator pe Twitter, cerând demisii la Ministerul Tineretului și Sportului din Somalia. Sentimentul a fost împărtășit la scară largă.

Pe rețelele de socializare, utilizatorii au afirmat că Abukar ar fi nepoata unui oficial somalez din domeniul atletismului.

Ministerul Tineretului și Sportului din Somalia a suspendat-o miercuri pe președinta sa, Khadijo Aden Dahir, susținând că, în urma unei anchete preliminare, Abukar a fost selectată prin nepotism.

O declarație a ministerului a descris-o pe Abukar ca nefiind „nici sportivă, nici alergătoare”.

Abukar nu este primul atlet somalez aflat în centrul atenției pentru performanța slabă.

La Jocurile Olimpice din 2016, alergătoarea Maryan Nuh Muse a terminat proba de 400 de metri cu mult în urma celorlalte concurente, cu un timp care nu ar fi calificat-o nici pentru finale de stat de liceu. Ea a fost salutată ca o sursă de inspirație pentru că a cconcurat în cotextul războiului, al violențelor și condițiilor de antrenament extrem de dificile.

Din Somalia au concurat însă și atleți de elită la nivel internațional, ultimul fiind Ali Idow Hassan, care a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, iar anul acesta s-a clasat pe locul al doilea într-o probă de 1.500 de metri la o competiție internațională din Djibouti.

Autor: Eve Sampson; sursa: whashingtonpost.com.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: