Skip to content
Politică

Scandal în coaliție. Lucian Mândruță: Dacă nu reușesc să se înțeleagă, PNL și USRPLUS nu-și mai au rolul în istoria politică a României

Inquam Photos / George Călin

Contactat de PS News, jurnalistul Lucian Mîndruță susține că dacă PNL și USRPLUS nu vor găsi o soluție la criza pe care au provocat-o, atunci aceste partide „nu își vor mai avea locul în istoria politică a României”. Ziaristul este de părere că atât reprezentanții PNL, cât și cei ai USRPLUS sunt ”ridicoli”, că toată cearta lor este ”ridicolă” și că ambele părți sunt, în egală măsură, vinovate de instabilitatea politică din acest moment.

„În primul rând, ar trebui ca acești actori să realizeze că ceea ce fac ei în momentul acesta nu ajută niciuna dintre cauzele lor. Atunci când USRPLUS luptă cu PNL, nici lupta împotriva corupției, nici redresarea economică nu sunt ajutate, ba din contră, singurul lucru care se întâmplă este că vor crește PSD și AUR. Aceste două partide sunt condamnate să se înțeleagă, iar sentința de condamnare provine din partea poporului român care le-a dat acest mandat. Au mandate similare în materie de reformă și trebuie să continue împreună, nu au altă soluție.

Așa că îl sfătuiesc pe Vlad Voiculescu să aducă o diplomă că a absolvit măcar grădinița, pentru că pare că n-a absolvit-o, iar pe domnul Cîțu să-și aducă scutire de la medic că e câteodată prea nervos, și împreună să ducă coaliția mai departe. S-a ajuns la situații absurde: uite documentul, nu e documentul. Deja e absurd. Nu știu dacă oamenii ăștia realizează cât de mult rău își fac. USRPLUS nu realizează cât de mult rău își fac lor înșiși radicalizându-se în felul ăsta și făcând asemenea tărăboi. Chiar fac rău. Eu sunt un alegător USRPLUS și nu sunt mulțumit. Indiferent de ce zic în online toții comunicatorii lor, nu ăsta este mandatul lor, să îi atace pe Cîțu și pe liberali, mandatul era să facă reformă și să guverneze”, spune Mîndruță.

De asemenea, jurnalistul este de părere că, deși premierul Florin Cîțu este cel care a provocat criza politică, acesta nu trebuie să părăsească conducerea Guvernului.

„Această problemă se poate rezolva în toate felurile, dar să se rezolve odată. Cu cât o târâm mai mult, cu atât iese mai prost. Evident că nu e de dorit să plece USRPLUS din guvern, ar fi chiar o greșeală catastrofală care ar îngropa definitiv acest partid. Îmi aduc aminte de replica celebră a lui Barna: Nu e misiunea USRPLUS să rezolve criza politică. Măcar să nu fie treaba lor să o provoace. E adevărat că de această criză a fost provocată de Cîțu când s-a enervat și l-a dat afară pe Voiculescu, înțeleg că avea motive, dar să nu mai iasă la declarații până când nu vin cu soluții.

Eu cred că premierul trebuie să meargă mai departe. În primul rând, USRPLUS trebuie să dea dovadă de constanță. Ei l-au vrut pe Cîțu, au zis să plece Orban că nu se înțelegeau cu el și să vină Cîțu că este un băiat extraordinar, dar uite că nu s-au înțeles nici cu Cîțu. Păi, poate problema e la ei. Nu o spun pentru că sunt PNL-ist, are multe păcate PNL-ul, nu am uitat că domnul Cîțu a numit-o pe protejata domnului Vela într-o funcție de vicepreședinte la Arii Naturale Protejate, și astea nu mi se par lucruri ușoare de trecut de vederea, sunt la fel de grave. Pe de altă parte, trebuie să continue guvernarea într-un fel”, spune Lucian Mîndruță.

În opinia jurnalistului, dacă cele două partide din coaliția de guvernare nu vor ajunge la o înțelegere, atunci acestea „nu mai vor fi votate de nimeni”.

„Dacă nu se înțeleg să dea guvernarea cui dorește să guverneze. Nu există opțiunea să nu se înțeleagă. Dacă nu se înțeleg și nu pot continua guvernarea după 4 luni de coaliție înseamnă că aceste două partide nu își mai au rolul în istoria politică a României, nu îi va mai vota nimeni. Nici liberalii pe ai lor, și nici USRPLUS-iștii pe ai lor. 

Dacă nu au de gând să își bage mințile în cap și să guverneze, eu nu-i mai votez niciodată. Noi nu i-am votat acolo să-și facă tot felul de hârtii unii altora și să iasă cu declarații de astea de clasa a 5-a. Sunt ridicoli și ne pun pe noi, pe cei care i-am votat și le-am acordat încredere, ne pun într-o postură ridicolă. 

Dacă Barna vrea să die ridicol, dacă Voiculescu vrea să fie ridicol, dacă Cîțu vrea să fie ridicol, uite eu nu vreau să fie ridicol. Eu mi-am pus încrederea ca alegător, nu ca jurnalist sau ca și comentator, și am sperat că va funcționa. Acum pare că suntem ridicoli pentru că ne-am pus încrederea în ei. Îmi pare rău, dar îi las pe ei în teritoriul ridicolului pentru că eu nu am de gând să stau acolo împreună cu ei, și nu am de gând să iau partea nimănui, ambele părți sunt la fel de vinovate după părerea mea”, a conchis Lucian Mîndruță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *