Skip to content
Politică

Scandal în Germania. Serviciile de spionaj recrutează refugiați ca informatori

 

Revista germană Deutsche Welle dezvăluie că agențiile germane de informatii, atat cele interne cat si cele externe, au recrutat refugiati ca informatori pe chestiuni de securitate.

In perioada 2000-2013, circa 850.000 de solicitanti de azil li sa cerut de catre Serviciul Federal german de Informatii (BND) si Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV) sa furnizeze informatii in domeniul securitatii, potrivit hotnews.ro.

Personalul unei filiale a BND care s-a ocupat cu „afacerile externe” in Germania – HBW -, se afla printre cei care i-au interogat pe solicitantii de azil, precizeaza Spiegel.

Desi HBW a fost inchisa in iunie 2014, surse din domeniul securitatii sustin ca persoane care cauta refugiu in Germania sunt supuse in continuare unor presiuni pentru a furniza informatii in mod „voluntar”.

Der Spiegel scrie ca aceasta practica este una controversata, in contextul in care refugiatilor li se ofera adesea un statut protejat pe care nu l-ar fi obtinut-o daca ar fi refuzat sa coopereze. Potentialii informatori ar fi fost recrutati in schimbul promisiunii unor privilegii legale.

Informatiile facute publice de Der Spiegel vin ca raspuns la o interpelare in Parlament din partea partidului Die Linke, care a criticat folosirea azilantilor de catre serviciile de spionaj.

„Daca agentiile de informatii au pus in mod repetat presiuni asupra refugiatilor, acest lucru nu este doar condamnabil din punct de vedere moral: Adevarul informatiilor obtinute in acest fel este necesar sa fie, de asemenea, pus in discutie”, a declarat parlamentara Die Linke Martina Renner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *