SCANDAL în industria zahărului. Producătorii spun că importurile ieftine din Ucraina le afectează activitatea

zahar
Sursa foto: pixabay

Deși legea limitează importurile de zahăr din Ucraina, în marile magazine din țara noastră ajung în continuare cantități importante de zahăr din țara vecină, la preț de dumping, spun producătorii locali și cultivatorii de sfeclă.

Aceștia solicită autorităților să le vină în sprijin, acuzând concurență neloială din partea producătorilor din Ucraina.

Fabrica de Zahăr Luduș, spre exemplu, a transmis o notă către Guvern prin care acuză Lidl, cel mai mare retailer alimentar din România, că i-ar fi preluat mai puțină marfă decât fusese stabilit.

În același timp, Lidl ar avea la ofertă zahăr sub 4 lei, cam tot atât cât ar fi costat producția unui kilogram de zahăr românesc.

Cum ajunge acest zahăr în România

Cultivatorii de sfeclă de zahăr și reprezentanții fabricii de zahăr Luduș, singurul producător de zahăr cu acționariat autohton din România, atrag atenția că legislația prin care s-a institut un mecanism de limitare a importurilor de zahăr din Ucraina nu își atinge scopul, piața locală fiind în continuare invadată de marfă ieftină de peste granițe, potrivit unei note de informare trimise joi Ministerului Agriculturii și Autorității Vamale de către  Fabrica de Zahăr Luduș și Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „Beta” Luduș. Situația poate aduce prejudicii importante fermierilor și procesatorilor care sunt astfel puși în fața unei concurențe neloiale, spun cultivatorii.

Marfa de proveniență Ucraina ar ajunge în țară via Bulgaria, importatorii eludând astfel legea potrivit căreia zahărul din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă, pot fi importate din Ucraina numai pe baza unui acord pentru punerea în liberă circulație și utilizarea în/pe teritoriul României emis operatorilor economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități în fabricarea zahărului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL