Skip to content
Politică

Scandal în jurul unui film artistic despre Experimentul Pitești: Comportă riscuri majore! EXCLUSIV

pitestiprison.org

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) – l-am numit pe Octav Bjoza – avertizează, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că, fie și doar artistic, orice lungmetraj care își propune să trateze vasta și puțin spus delicata problematică a ”Experimentului Pitești” trebuie să se bazeze, în mod imperativ, atât pe o cercetare îndelungată și aprofundată care să coroboreze arhivele Securității cu memorialistica supraviețuitorilor, cât și pe indicațiile unor istorici autentici care au investigat bestialitățile săvârșite la Pitești.

Octav Bjoza precizează că Victoria Baltag – regizorul  lungmetrajului ”Herman. Omul din spatele terorii”, care se află în etapa de post-producție și care tratează ”Experimentul Pitești” – nu a solicitat absolut deloc expertiza AFDPR, deși filmul își propune să înfățișeze drama unor foști deținuți politic. Mai mult chiar, reprezentanții Asociației nu au fost invitați nici măcar la cele două vizionări private ale versiunii brute, destinate strângerii donațiilor necesare finalizării proiectului.

”Dacă cineva mai este interesat să afle și punctul nostru de vedere, al foștilor deținuți politic – fiindcă despre foști deținuți politic este vorba în filmul cu pricina, victime ale unuia dintre cele mai abominabile experimente săvârșite vreodată – îl sfătuiesc să se grăbească. Recomandabil a fi să o facă astăzi, nu mâine, fiindcă există și riscul să nu ne mai găsească niciodată: doar luna trecută au murit nu mai puțin de 320 de foști deținuți politic”, a specificat Bjoza. ”Herman – Omul din spatele terorii” este primul film artistic despre ”Experimentul Pitești”, lungmetrajul fiind realizat numai cu sprijinul donațiilor. Din distribuție face parte și actorul Ion Caramitru.

PSnews.ro vă prezintă declarațiile președintelui AFDPR, Octav Bjoza.

Arhive versus memorialistică

”Fie și doar artistic, un film care își propune să trateze ‹Experimentul Pitești› ar trebui să se bazeze pe o cercetare aprofundată – nu ne jucăm cu memoria unor luptători anticomuniști! În primul rând, ar fi fost indicat ca regizorul să pună cap la cap arhivele Securității cu istoria orală, cu memorialistica supraviețuitorilor. Nu am fost invitat la vizonarea filmului și nu știu dacă regizorul a lucrat în acest mod. Sper că a făcut-o. În arhivele Securității se consemnau și numeroase exagerări, enormități care năucesc. De-a lungul așa-numitelor reeducări, deținuții au fost torturați și călcați în picioare la propriu. De exemplu, mulți, mulți dintre aceștia au fost aduși în stadiul de a ‹declara›, de-a lungul unor torturi de o bestialitate extremă, torturi permanente, că au trăit cu mamele lor, cu surorile lor… sau cu rațele, cu vitele din ogradă. Cum să iei în serios așa ceva?! Și acestea sunt doar niște simple exemple. Securitatea își broda propria versiune asupra istoriei, din crimă în crimă și din enormitate în enormitate.

Bilanț îngrozitor: luna trecută au murit 320 de foști deținuți politic

Eu am cunoscut zece foști deținuți politic care au trecut prin Pitești, dintre care unul devenise torționar. Relatările lor m-au cutremurat și m-au îndurerat teribil. Dacă nu mă înșel, în prezent mai trăiesc doar doi martori direcți ai iadului piteștean: fostul deținut Constantin ‹Tache› Rodas, din Ploiești, a cărui stare de sănătate nu este, vă închipuiți, deloc bună, doar are 94 de ani, și, la Mănăstirea Petru Vodă din Aiud, am vizitat, acum doi ani, pe fostul deținut și apoi torționar Teodor Stănescu, care s-a călugărit la începutul anilor ’90. De altfel, dacă cineva mai este interesat să afle și punctul nostru de vedere, al foștilor deținuți politic – fiindcă despre foști deținuți politic este vorba în filmul cu pricina, victime ale unuia dintre cele mai abominabile experimente săvârșite vreodată – îl sfătuiesc să se grăbească. Recomandabil a fi să o facă astăzi, nu mâine, fiindcă există riscul să nu ne mai găsească niciodată: doar luna trecută au murit nu mai puțin de 320 de foști deținuți politic!  

”Cunoaștem doar 10-20% din ceea ce a însemnat Experimentul Pitești”

Din punctul meu de vedere, realizarea unui film despre ‹Experimentul Pitești› ar trebui să se bazeze pe o cercetare riguroasă și îndelungată a tuturor surselor existente – arhivistice, memorialistice sau, cu voia lui Dumnezeu, încă umblătoare. De asemenea, ar fi fost mai mult decât indicat ca regizorul să discute în mod aplicat cu istoricii care au studiat cele petrecute la Pitești, întrucât, sunt convins, în prezent se cunoaște doar aproximativ 10-20% din ce a însemnat Experimentul Pitești. Nu pot decât să sper ca regizorul să fi luat în considerare expertiza unor istorici autentici.

Evitarea Asociației Foștilor Deținuți Politic

Precizez că Asociația Foștilor Deținuți Politic nu a fost consultată absolut deloc în această privință, cu toate că filmul își propune să prezinte drama unor foști deținuți politic. Dacă s-ar fi dorit, sunt convins că am fi putut să oferim un ajutor consistent, prin chiar experiențele noastre carcerale. Îmi manifest speranța ca lungmetrajul, deși artistic, să se bazeze totuși pe o cercetare serioasă, întrucât nu ar fi absolut deloc corect să trateze cu lejeritate și neprofesionalism un astfel de subiect esențial despre iadul de la Pitești și memoria elitelor studențimii românești. Le reamintesc tuturor că disidentul Aleksandr Soljenițîn a explicat că ororile săvârșite la Pitești nu își găsesc un termen de comparație în Europa comunistă. Tratarea acestui subiect presupune o responsabilitate enormă. Un film artistic despre Experimentul Pitești comportă riscuri majore”, a declarat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *