Skip to content
Politică

Scandal în PNL după negocierile cu USRPLUS și UDMR. Sociologul Lucian Dumitrescu: E posibil ca Orban să piardă șefia partidului peste 6 luni

PS News

Contactat de PS News, sociologul Lucian Dumitrescu susține că acuzațiile liberalilor la adresa lui Ludovic Orban nu vor conduce la pierderea șefiei partidului de către președintele PNL în acest moment, ci mai probabil „peste 6 luni-un an”.

„Nu cred că Orban va pierde șefia partidului pentru că ar fi un semnal de instabilitate politică, o dată pentru alianță și, în al doilea rând, pentru populație. În momentul de față, cel mai important pentru această alianță de dreapta este să dovedească că este o alianță stabilă, că este o alianță care poate să elaboreze bugetul de stat pentru 2021, și că este o alianță politică care poate să susțină și să legitimeze această campanie de vaccinare, care începe de săptămâna viitoare. Nu cred că o să aibă loc o mișcare de genul ăsta în acest moment. E posibil ca Orban să piardă șefia partidului peste 6 luni, sau peste un an, există această posibilitate și e chiar probabilă, dar nu în acest moment.

Acuzațiile liberalilor sunt legate de faptul că au fost pierdute câteva ministere care după alegerile parlamentare păreau nenegociabile. Pentru PNL, cel puțin două ministere: Ministerul Justiției și la Ministerul Fondurilor Europene erau ministere nenegociabile. De asemenea, erau importante pentru PNL și Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului, pentru că sunt ministere la care vin foarte mulți bani, ca să nu mai zic de Ministerul Sănătății. Din câte știu, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției păreau bătute în cuie, dar le-au pierdut și de aici au apărut nemulțumirile și tensiunile din partid”, spune Dumitrescu.

De asemenea, acesta atrage atenția că în toată această ecuație a negocierilor pentru structura noului guvern, pierderea Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului Dezvoltării va reprezenta o problemă pentru PNL.

„Să nu uităm că la jumătatea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, PNL a lansat programul  „Dezvoltăm România”. În acel program de guvernare erau prevăzute nu numai politici de modernizare a infrastructurii de Transport. Acolo erau prevăzute și măsuri de modernizare a Justiției, cu accent pe Curtea Constituțională, și atunci un partid care își dorește să aplice acel program de guvernare, ar fi trebuit să aibă în portofoliu atât Ministerul Justiției, Ministerul Fondurilor Europene, cât și Ministerul Dezvoltării.

Toate aceste ministere au fost cedate și în aceste condiții nu știu cât va mai rămâne din programul de guvernare „Dezvoltăm România” lansat de PNL în campania electorală în programul de guvernare al actualei alianțe de guvernare. Asta-i, de fapt, problema”, a conchis sociologul Lucian Dumitrescu.

 

1 comentariu la “Scandal în PNL după negocierile cu USRPLUS și UDMR. Sociologul Lucian Dumitrescu: E posibil ca Orban să piardă șefia partidului peste 6 luni

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *