Scandal în Primăria lui Nicușor Dan: edilul i-a retras atribuțiile viceprimarului liberal Stelian Bujduveanu

greencommunity.ro
greencommunity.ro

UPDATE 13:22

Primăria Municipiului București a anunțat, printr-un comunicat de presă, că primarul general Nicușor Dan i-a retras astăzi, 20 martie 2024, principalele atribuții executive ale viceprimarului general al Capitalei, Stelian Bujduveanu (PNL).

„Timp de trei ani, a existat o majoritate de dreapta în Consiliul General al Municipiului București, formată din PNL, USR și PMP. Acum PNL a decis să formeze o altă majoritate alături de PSD care nu se mai potrivește cu poziţia pe care domnul viceprimar PNL o avea. Este ilogic ca viceprimarul să fie simultan și în opoziție cu primarul general și să lucreze în aparatul de specialitate al primarului”, a declarat Nicușor Dan.

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a coordonat până în prezent domenii precum transporturile, patrimoniul, relația cu Administrația Străzilor București și Societatea de Transport București, atribuții care au fost preluate de primarul general, se mai arată în comunicatul de presă dat publicității de PMB.

–––––––––––––

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan i-a retras, miercuri, atribuțiile viceprimarului liberal Stelian Bujduveanu, potrivit unor surse Digi24. Decizia vine în contextul scandalului pe bugetul Capitalei.

Stelian Bujduveanu avea în subordine activități care țineau de patrimoniu, străzi, transport public. Prin decizia de azi, Nicușor Dan va avea drept de semnătură pentru toate deciziile din primărie.

Decizia vine la scurt timp după ce PSD și PNL au dat un comunicat comun că vor convoca o ședință extraordinară pentru buget, au venit cu amendamente la comun și vor să se întâlnească vineri cu toți consilierii și primarul general.

Comunicatul era semnat de Gabriela Firea și Sebastian Burduja, liderii celor două filiale locale PSD și PNL. E un semnal al coabitării celor două partide înainte de începerea campaniei electorale. Bugetul Capitalei nu a trecut nici după trei încercări. La ședința din 1 martie, viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) a reproşat că STB nu a beneficiat în 2023 de bani pentru reparaţii, dar că au fost subvenţionate o serie de „companii politice”, pentru a nu intra în insolvenţă. În acest sens, Bujduveanu a declarat că Trustul de Clădiri Metropolitane nu a demonstrat faptul „că poate să fie o companie profitabilă”.

Viceprimarul a criticat şi starea generală a parcurilor, adăugând că acestea „sunt în dezastru” şi că reabilitările au început abia în al treilea an de mandat.

„Nu s-a întâmplat până în prezent ca STB să fie capitalizată, pentru a putea să îşi repare propria flotă, pentru a putea să îmbunătăţească calitatea transportului public, acolo, pe vehiculele vechi. Da, s-a avansat în achiziţia de autovehicule, dar cele vechi au rămas în continuare în stare de degradare. În schimb ce am văzut? Majorări de capital social la compania de casă a USR. Majorări de capital social la companii care dau să intre în faliment. Le subvenţionăm, ca să nu falimenteze, în detrimentul operatorilor de transport”, a spus el.

Daniela Mardarovici, consilier general: Primarul Capitalei îi tratează pe toți ca și cum ar fi hoți, rechini

 

Invitată în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Daniela Mardarovici, consilier general la Primăria Capitalei, a comentat motivele blocajului prelungit în care se află instituția, unul dintre acestea fiind refuzul lui Nicușor Dan de a semna autorizații de construcție.

„În acest mandat, noi nu am votat niciun fel de documentație de urbanism pentru că primarul general a ales să le blocheze, o abordare pe care noi o considerăm greșită. Soluția nu este să blochezi pe toată lumea, dacă știi ce este în neregulă în documentația de urbanism. Soluția este să rezolvi ceea ce este greșit. În niciun caz să blochez și oamenii de bună credință care vor să-și facă niște lucruri elementare și sunt blocați de trei ani în consiliu la Primăria Generală.

Într-adevăr, sunt numeroase voci care spun că primarul își petrece mai mult timp în sălile de judecată, decât la primărie.

De altfel, spune Daniela Mardarovici, „printre lucrurile care am cerut să fie tăiate din bugetul acestui an, sunt și 50 de milioane de lei sume alocate pentru avocați, cheltuieli de judecată. Da, corect, pentru că primarul se judecă el cu ține însuși, își recunoaște vina și numele Consiliului General. Nu mai spun conflictele de interese care pot reieși din aceste lucruri. Plătește amenzile pe care are să le plătească din banii primăriei și nu din buzunarul propriu. Deși ca activist civic, Nicușor Dan poate că a fost un activist bun, ca primar general nu este, îmi pare rău să spun asta. Este o dezamăgire pentru mine; nu putem bloca pe toată lumea pentru că există oameni de rea-credință, iar primarul general tratează pe toată lumea de la premisa că toți sunt hoți, toți sunt rechini, toți sunt sunt răi, iar bucureștenii pleacă din București spre Ilfov, se relochează pentru că Bucureștiul devine nelocuibil, iar mai ales pentru familiile tinere cu copii devine un coșmar”.

PS News a solicitat un punct de vedere din partea viceprimarului Stelian Bujduveanu, dar acesta nu a răspuns solicitărilor noastre, până la momentul publicării acestui articol.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL