Skip to content
Societate

Scandal în Râmnicu Vâlcea, din cauza unui nume de stradă. Un brand cunoscut, implicat

Un scandal a izbucnit la finele săptămânii trecute, între Primăria Râmnicu-Vâlcea şi o comisie care a refuzat să dea aviz favorabil pentru ca o stradă să fie denumită după un afacerist.

Municipalitatea din Râmnicu Vâlcea îşi doreşte să dea unei străzi numele tatălui proprietarilor (Constantin şi Gheorghe Boromiz) celebrului brand din domeniul panificaţiei: BOROMIR.

Cea care nu a fost de acord cu propunerea Primăriei este Comisia Judeţeană de Atribuire de Denumiri, din care fac parte istorici, arhivişti şi cercetători ştiinţifici.

Strada se află într-o zonă industrială, mărginaşă, în partea sudică a oraşului, unde există sedii ale unor societăţi comerciale – cunoscută ca Zona Depozitelor, scrie adevarul.ro.

Primarul Mircia Gutău (PER) a catalogat gestul comisiei ca fiind unul de natură politică, considerându-l „josnicie liberală” şi a motivat demersul prin faptul că o porţiune importantă din terenul pe care artera a fost construită este donată de familia afaceristului, cu condiţia ca drumul să poarte numele lui.

De cealaltă parte, preşedintele Comisiei de Atribuire de Denumiri Vâlcea, prof. dr. Florin Epure, director al Direcţiei de Cultură Vâlcea, a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare străzile primesc numele unor personalităţi care nu mai sunt în viaţă, dar şi-au lăsat amprenta asupra locului: domnitori, eroi din Primul Război Mondial etc. şi că nu sunt îndeplinite cerinţele legale.

Cu toate acestea, primarul s-a declarat horărât să treacă peste „avizul consultativ” – o decizie în premieră de altfel – şi să supună propunerea în Consiliul Local.

La rândul său, prefectul judeţului, Sebastian Fârtat a catalogat „reacţia exagerată” a primarului drept o încercare de a politiza decizia comisiei, considerând că acesta nu a fost informat corect în privinţa modului de funcţionare a comisiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *