Skip to content
Politică

Scandal la IJ: o inspectoare acuză presiuni DNA legate de ancheta pe OUG 13

imagebase.net

Este scandal în Inspecția Judiciară (IJ) după ce o inspectoare a acuzat presiuni din partea DNA legate de ancheta pe ordonanța de urgență (OUG) 13/2017.

Mai precis, șeful Inspecției pentru procurori, Gheorghe Stan, a informat CSM că inspectoarea Mihaela Focică i s-a plans ca DNA a facut presiuni asupra ei pentru musamalizarea unei plangeri disciplinare. Este vorba despre plangerea redactiei Lumeajustiției.ro impotriva procurorului general Augustin Lazăr pentru declarațiile din timpul protestelor anti-OUG 13.

Inspectorul-șef al IJ, judecătorul Lucian Netejoru, precum și inspectorul-șef adjunct, procurorul Gheorghe Stan, au transmis luni la CSM o adresa in care ii comunica sefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, ca de la momentul declansarii controlului la Direcția Națională Anticorupție lucrurile au evoluat intr-un mod alarmant in interiorul institutiei pe care o conduc, ajungandu-se ca in Inspectia Judiciara presiunile sa atinga „un nivel absolut ingrijorator ce poate avea consecinte deosebit de grave pentru finalizarea controlului dar nu numai”.

Conform adresei Inspectiei Judiciare transmise catre CSM, presiunile din partea DNA au fost exercitate sub diferite forme, incepand de la un dosar scos pe numele inspectorului sef Lucian Netejoru in plin control al Inspectiei Judiciare la DNA si continuand cu „atitudinea autoritara a procurorului sef al DNA”, Laura Codruța Kovesi, care a anuntat inca de la inceputul controlului ca va contesta verificarile inspectorilor in integralitate, sau cu refuzul sefei DNA de a pune la dispozitia inspectorilor judiciari dosarele unui procuror.

In adresa semnata de inspectorul sef Lucian Netejoru si de inspectorul sef adjunct Gheorghe Stan mai este relatat cazul inspectoarei procuroare Mihaela Focica, care a facut parte din echipa de control de la DNA, despre care se arata in adresa conducerii Inspectiei Judiciare transmise CSM ca s-a prezentat, in 4 iulie 2017, in biroul adjunctului IJ Gheorghe Stan pentru a-i relata acestuia, din proprie initiativa, ca au fost facute presiuni asupra sa din partea DNA „in sensul clasarii care formeaza obiectul dosarului nr. 1704/IJ/319/DIP/2017, sustinand ca i s-a cerut sa solicite iesirea din lucrare ori sa nu semneze o eventuala actiune disciplinara”.

Presiunile ar fi fost făcute de către DNA pentru clasarea lucrarii care viza plangerea redactiei Luju.ro impotriva procurorului general Augustin Lazar pentru declaratiile politice din timpul protestelor pe OUG 13/2017.

Acest aspect este retinut nu doar in adresa pe care inspectorul sef si inspectorul sef adjunct au trimis-o la CSM in 11 septembrie 2017, ci si in nota semnata de procurorul Gheorghe Stan inca din 25 august 2017, in care relata ca inspectoarea Mihaela Focica a refuzat sa ii aduca la cunostinta lui Lucian Netejoru amenintarile aduse din partea DNA, motivand ca „este divortata, are un copil minor in intretinere si ca nu doreste sa isi complice si mai mult situatia”.

Găsiți AICI sus-amintita notă a IJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *