Skip to content
Politică

Scandal la ONU: Fost ministru în Guvernul Cioloș, acuzat de rasism și discriminare

www.ziarelive.ro

Cristina Daniela Paşca Palmer, fost ministru al Mediului în Guvernul Cioloș, şi-a dat demisia, la 30 noiembrie 2019, din funcţia de secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitatea Biologică, invocând “factori care îi afectează sănătatea“. Demisia a intervenit, însă, după ce Pașca Palmer a fost acuzată de rasism, discriminare împotriva africanilor și de intervenție în reînnoirea contractului său la ONU, scrie nostrasilva.ro.

Documentele analizate de ziarul Climate Home News descriu un mediu de lucru haotic la secretariatul condus de Paşca Palmer, care a provocat îmbolnăvirea personalului sau demisionarea acestuia, existând şi acuzaţii cu privire la modul în care Pașca Palmer a discriminat personalul african din cauza rasei.

Paşca Palmer a fost acuzată de către un oficial egiptean, fost secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Biodiversitate, de intervenții neadecvate în deliberările privind reînnoirea contractului său. Hamdallah Zedan, reprezentant al Egiptului și fost secretar executiv la CBD, a scris despre Paşca Palmer că „interferează și subminează în mod șocant un proces și o entitate interguvernamentală” și susține că el a încheiat orice socoteală cu astfel de „îndrăzneală de necrezut”.

Ulterior s-a confirmat şi faptul că, sub conducerea Cristinei Paşca Palmer, personalul secretariatului Convenţiei ONU pentru Diversitatea Biologică, cu sediul în Montreal, Canada, a devenit din ce în ce mai demoralizat, conform unor probe preliminare ale auditorilor de la Oficiul ONU pentru Serviciile de Supraveghere Internă (OIOS).

Personalul a spus auditorilor în interviuri că încrederea în management a scăzut considerabil, iar Pașca Palmer era indisponibilă din cauza programului de călătorie încărcat. Din acest motiv, secretariatul a devenit un loc de muncă „conflictual și stresant”.

În prima jumătate a anului 2017, 22 de angajați „cu vechime și experiență” și-au dat demisia – reprezentând o cincime din întregul personal – iar șapte dintre ei au renunțat în prima jumătate a anului 2019. În 2016, 18 angajați și-au luat un total de 172 de zile libere din cauza bolilor. După venirea lui Pașca Palmer în 2017, în primele cinci luni ale anului 2019, 58 de angajați și-au luat un total de 458 de zile libere.

Pe lângă faptul că personalul era cu moralul la pământ, câțiva dintre ei se simțeau izolați de comportamentul lui Pașca Palmer, unii dintre ei chiar din cauza culorii pielii. Această problemă de discriminare rasială a fost ridicată în două plângeri, depuse de membri cu vechime ai personalului către OIOS în mai și iunie 2019.

În ambele plângeri, Pașca Palmer a fost acuzată de încercarea de a-i elimina din secretariat. O reclamantă a pretins că Pașca Palmer a discriminat-o din cauza faptului că era de culoare. Angajata cu vechime a ONU a susținut că a observat și alți colegi în această situație și a menționat câțiva dintre aceștia din Africa, care și-au dat demisia sau au fost intimidați de Pașca Palmer. În plângere a concluzionat că „sincer, cred că doamna Pașca Palmer este o rasistă. Are o atitudine negativă față de africani și față de persoanele cu origini africane.”

A doua reclamantă către OIOS – care este albă – a semnalat „acțiuni de discriminare împotriva colegilor africani de la secretariat”.

„În calitate de funcționar public internațional cu o vechime în muncă, nu am mai experimentat niciodată ceva asemănător cu această experiență traumatizantă, înjositoare și degradantă”, a scris funcţionarul ONU.

Paşca Palmer a mai fost acuzată că a cheltuit sume enorme pentru călătoriile cu avionul în activităţi care nu ar fi justificat asemenea deplasări costisitoare. De exemplu, Pașca Palmer a acordat 11 zile, din care 4 zile de călătorie cu avionul și trenul, pentru o expediție în țara Nunavut în teritoriile canadiene nord-vestice, călătorie care a costat SCBD o mică avere. Scopul expediției lui Pașca Palmer a fost să citească o lectură la Expediția Arctică Studenți pe Gheață 2019… Aceasta este doar mică faţetă din “obsesia pentru călătoriile în jurul lumii” manifestată de Cristina Daniela Paşca Palmer cât timp a fost secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Biodiversitate.

Puteți citi articolul integral AICI.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *