Skip to content
Politică

SCANDAL la TVR. Se cere audierea membrilor CA

Conducerea Televiziunii Române va fi chemată la audieri în Parlament, după ce în presă au apărut mai multe informații conform cărora reiese că ar exista unele presiuni care ar afecta independența editorială, a anunțat președintele Comsiei pentru Cultură al Camerei Deputaților, Gigel Știrbu.

”În calitate de preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, îmi exprim îngrijorarea faţă de situaţia existentă în aceste zile în cadrul Societăţii Române de Televiziune, mă refer în special la situaţia existentă în TVR 1.

Din informaţiile care au ţinut joi seara „prima pagină” în mass-media, reiese clar că principalul partid de guvernământ, PSD, intenţionează să acapareze primul canal al televiziunii publice, afectându-i grav independenţa editorială.

Nu este pentru prima oară când postul public de televiziune se află sub asediu politic. Nu este pentru prima oară când de la Palatul Victoria, direct sau prin interpuşi, mai marii zilei încearcă să influenţeze politica editorială a TVR 1, încearcă să scoată emisiuni din grilă sau jurnalişti de pe post.

Până acum doi ani, liderii PSD, în frunte cu domnul Victor Ponta, criticau dur (şi pe bună dreptate) imixtiunile Palatului Cotroceni în politica editorială a TVR 1. Acum, conform informaţiilor apărute în mass-media, aceeaşi lideri PSD, şi tot cu domnul Victor Ponta în frunte nu fac altceva decât să copieze practicile nocive ale lui Traian Băsescu.

Voi propune Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor audierea conducerii TVR pentru a clarifica situația existentă în acest moment la postul public de televiziune.

Totodată, consider că este inadmisibil ca o parte dintre membri Consiliului de Administraţie din SRTV – în fapt, membri propuşi de PSD şi de aliaţii de la guvernare ai PSD – să decidă asupra grilei de programe a postului public de televiziune. Legea nr . 41/1994, cu modificările ulterioare nu conţine vreo prevedere care să acorde membrilor CA dreptul de a se pronunţa ce emisiuni se difuzează sau nu”, a transmis Gigel Știrbu, potrivit unui comunicat de presă remis PSnews.ro.

1 comentariu la “SCANDAL la TVR. Se cere audierea membrilor CA

 1. Stelian Tănase nu este un conducător independent al TVR. Este un vechi politician, cu simpatii liberale încă de pe vremea fracțiunilor liberale, a fost propus în funcția actuală de PNL. În decembrie 2013, după ce primul nominalizat în funcție, realizatorul de la Realitatea TV Rareș Bogdan, nu a fost votat de Parlament, a fost numit Președinte interimar al Societății Române de Radio și Televiziune (SRTV), la propunerea Partidului Național Liberal, care nu ieșise încă din Uniunea Social Liberală. Ulterior, în ciuda ieșirii PNL din USL și a zvonurilor privind faptul că nu va fi susținut de PSD și premierul Victor Ponta, în iunie 2014, cele două camere reunite ale Parlamentului României au votat numirea lui Stelian Tănase în funcția de Președinte al Societății Române de Radio și Televiziune.

  De ceva vreme, Stelian Tănase s-a hotărât să devină o victimă politică. A spus că primește nenumărate mesaje din zona Palatului Victoria prin care i se cer schimbări de realizatori. „Evenimentul Zilei” i-a cerut să facă publice mesajele, în caz contrar concluzia fiind că asistăm la un scandal fabricat. N-a făcut-o.

  Stelian Tănase țipă. I s-a respins grila de iarnă. S-a invocat cazul lui Moise Guran, cu emisiunea sa de actualitate economică, ca fiind una din victimele respingerii grilei de iarnă a TVR. Din ceea ce am reușit să aflu până acum, nu cred că aceasta a fost miza reală. Iar oameni din Consiliul de Administrație al TVR cu care am discutat, din ambele tabere politice, mi-au declarat că nemulțumirea constă în modul în care Stelian Tănase face managementul financiar. Unul din ei a fost extrem de direct: “I-a adus pe Cornel Nistorescu, Mircea Dinescu și Sorin Avram, din afara TVR ca să realizeze emisiuni politice cu salarii cel puțin duble față de realizatorii angajați din TVR. De exemplu, Mircea Dinescu primește 10.000 de euro pentru două emisiuni în grilă, iar Cornel Nistorescu și Sorin Avram au în jur de 2.500 de euro fiecare. De ce era nevoie de oameni din afară, în condițiile în care avem 2.500 de angajați pe care-i plătim în fiecare lună? Iar ceea ce v-am spus nu reprezintă singurele exemple” .
  Este greu de spus cât au cântărit argumentele politice în recentul conflict dintre Stelian Tănase și Consiliul de Administrație al TVR, pentru că acest lucru nu va fi recunoscut oficial de nimeni. Stelian Tănase spune că actualul purtător de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă conduce de fapt Consiliul de Administrație al TVR, fiind unul din membri. Directorul general al TVR nu pare însă să fie deranjat de prezența lui Andrei Muraru, consilierul oficial al lui Klaus Iohannis pentru campania prezidențială, în structura Consiliului de Administrație. După cum în materie de independență editorială a părut foarte ciudată și propunerea de creare de către Comitetul Director al TVR a unei redacții de publicistică în cadrul Televiziunii Române. Noua entitate urma să aibă trei șefi: Liana Săndulescu – fost director al TVR 2, Răzvan Gheorghe – fost la Ziua News și Sorin Faur – de la Radio Guerrilla.

  “Intenția lui Stelian Tănase era să controleze printr-o suprastructură editorială actualul Departament de Programe și Departamentul de Știri. Toți acești oameni au fost angajați direct de Stelian Tănase, la recomandarea lui Cornel Nistorescu, cu salarii de peste 1000 de euro fiecare. Miza era una singură: controlul editorial să treacă în mâna sa. Nici pomeneală de independență editorială”, mi-a declarat un membru al CA. Unul dintre cei menționați urma să director de breaking news, iar altul director de talk-show. Până la această inițiativă, de breaking-news se ocupau cei din redacția de știri. Direcția de publicistică urma să se ocupe de dezbateri electorale și de talk-show-uri electorale.

  Așa cum spuneam asistăm la un scandal care se duce pe bani foarte mulți. Miza TVR nu pare foarte mare, dacă urmărești indicatorii de audiență. În materie de emisiuni cu subiect politic, Antena 3, B1 TV, Realitatea și Romania TV obțin performanțe mult mai bune. Numai că mirajul bugetelor de zeci de milioane de euro anual, o parte importantă din bani publici, posibilitatea de a împărți favoruri politice la ore de maximă audiență o transformă într-o vacă bună de muls pentru orice director general și consiliu de administrație care a trecut sau va trece pe acolo. O televiziune cu mii de angajați și datorii de sute de milioane de euro n-ar avea decât o singură șansă: să fie preluată un manager adevărat care să se uite doar la situația economică, fără să privească galeș în ochii puternicilor zilei, doar-doar va fi băgat în seamă.

  sursa Dan Andronic

  Sper ca nu crede nimenj ca Andronic ar fi fan Ponta si psd

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *