Scandal la USR. Cum a fost făcută, de fapt, lista pentru europarlamentare

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lista pentru alegerile europarlamentare de anul viitor provoacă scandal în interiorul USR. Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, unul dintre cei mai activi membri ai partidului pe rețelele sociale, acuză liderii partidului că au procedat nestatutar în alcătuirea listei pentru europarlamentare. Concret, eurodeputatul spune că pozițiile eligibile au fost impuse de echipa Drulă-Barna, fără o consultare sau un vot în partid.

„Astăzi am un răspuns pentru toți cei care m-ați întrebat de ce nu sunt pe lista USR pentru alegerile europarlamentare. Răspunsul simplu: nu aveam cum să fiu pe o listă rezultată altfel decât prin votul colegelor și colegilor mei. Răspunsul complicat și dureros este că niciodată nu voi valida cu bună-știință un demers contrar statutului (Constituția unui partid).
Sunt jurist și nu pot participa sau susține o listă – oricine ar fi pe acea listă – când este foarte clar cum anume trebuie determinați candidații la alegerile europarlamentare: prin vot. Atenție, toți candidații, nu locurile 5-10, ultimii 20 și alte variante de ”portițe” și acrobații logice fără nicio valoare juridică.
Nu am intrat în politică să fiu pe o listă, ci ca să schimbăm țara asta în bine. În 2016 am reușit o premieră, să spargem blocada partidelor care de zeci de ani au batjocorit votul românilor tot reciclând aceiași oameni pe listele de partid, din funcție în funcție, în timp ce România se golea de milioane, oameni buni plecați peste hotare pentru respect și un trai decent. În 2018 am reușit o altă premieră: prima campanie internă reală a unui partid și desemnarea democratică a celor care cereau votul românilor la alegerile europarlamentare din 2019”, a scris europarlamentarul USR.

„ Nu putem salva România de partidele vechi și de metehnele lor când le preluăm și pentru ”ai noștri”

Vlad Gheorghe atrage atenția partidului că nu poate cere eliminarea „specialilor” care căpușează bugetul României când în propria ogradă unii-s „mai egali” decât alții. „Nu putem spune românilor să iasă în număr cât mai mare la vot, că votul lor contează când simulăm cu greu o democrație internă. Nu putem salva România de partidele vechi și de metehnele lor când le preluăm și pentru ”ai noștri”, mai atrage atenția europarlamentarul USR.
„Am primit încrederea și votul românilor pentru că nu doar le-am promis, ci le-am și arătat că suntem ALTFEL. Că pentru noi contează principiile, regulile, în fața cărora toți suntem egali.
Nu putem cere eliminarea ”specialilor” care căpușează bugetul României când în propria ogradă unii-s ”mai egali” deât alții. Nu putem spune românilor să iasă în număr cât mai mare la vot, că votul lor contează când simulăm cu greu o democrație internă. Nu putem salva România de partidele vechi și de metehnele lor când le preluăm și pentru ”ai noștri”.
Veți auzi, probabil, că ”m-am ofticat”, că am un interes personal, că nu am bască și altele asemenea. Realitatea este că am preluat mandatul de europarlamentar în noiembrie 2020 și în nici trei ani am făcut auzită vocea românilor în Parlamentul European – de la șoferii de camion până la activiștii de mediu, am inițiat Procurorul Verde European – DNA-ul Pădurilor la nivel UE, am negociat susținere pentru România în Schengen și am obținut o rezoluție votată zdrobitor în Parlamentul European, am adus colegi din alte țări europene să vadă dezastrul din pădurile României și să ne ajute să le salvăm, am pus presiune constantă pe autoritățile din țară să respecte legea și pe români, am informat corect și constant românii despre ce se întâmplă la București și la Bruxelles, am devenit o sursă de încredere pentru presa din țară și din UE, am muncit pentru ca activitatea și bugetul Parchetului European și legislația europeană anti-corupție să fie prioritare, am inițiat și susținut confiscarea averilor și reconstrucția Ucrainei cu bani rusești, nu ai românilor și celorlalți cetățeni europeni”, a mai scris europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

Amintim că USR a anunțat luni că a încheiat procesul intern pentru desemnarea candidaţilor la alegerile europarlamentare și a prezentat lista finală a membrilor pe care vrea să îi trimită în legislativul Uniunii Europene.

Lista USR va fi deschisă de Elena Lasconi, Dan Barna, Vlad Voiculescu și Vlad Botoş.

Lista completă a candidaților USR pentru alegerile europarlamentare:

1. Elena Lasconi;

2. Dan Barna;

3. Vlad Voiculescu;

4. Vlad Botoş;

5. Cristina Prună;

6. Radu Mihail;

7. Corina Atanasiu;

8. Adriana Cristian;

9. George Gima;

10. Teodora Stoian;

11. Ramona Goga;

12. Alina Gîrbea;

13. Geta Daniela Drăghici;

14. Alina Totti;

15. Nicolae Mihai Şvab;

16. Emilia Mateescu;

17. Ion Belu;

18. Gabriela Ferguson;

19. Lucia Hang;

20. Dan Adrian Pop.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: