Skip to content
Politică

Scandal-monstru în sănătate. De ce a fost amendat un spital

Un scandal-monstru a izbucnit, recent, în sistemul românesc de sănătate. Care este motivul pentru care a fost amendat un spital.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a amendat spitalul judeţean din Târgu Jiu cu aproape 100.000 de lei, după ce unitatea a internat zeci de bonavi fără carduri de sănătate. Medicii se apără şi spun că nu puteau lăsa oamenii să moară şi că erau cazuri urgente, relatează romaniatv.net.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a înregistrat o pierdere de peste 80.000 de lei noi, a anunţat conducerea unităţii spitaliceşti într-o conferinţă de presă. Tiberiu Tătaru, directorul instituţiei, a declarat că sancţiunea presupune servicii medicale efectuate în spital, dar nedecontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, din cauza cardurilor de sănătate.

Tătaru a explicat că foarte mulţi pacienţi care au fost internaţi nu au prezentat cardurile de sănătate, iar medicii nu au putut înregistra pe acestea datele bolnavilor.

„Avem o pierdere de 800 și ceva de milioane luna anterioară pentru că pacienții nu au avut la ei cardurile de sănătate. Ei sunt obligați să aibă cardul. Noi, oricum, facem serviciile medicale, pentru că vine pacientul că e bolnav. Ce să facem? Asta e. Dar cardul este necesar la externare și mulți dintre ei nu au înțeles acest lucru. De aceea, Casa de Sănătate ne-a penalizat pentru toate foile care nu au avut card la externare. Ni le-a tăiat și nu ne-a decontat serviciile, deși nu noi suntem de vină”, a detaliat Tiberiu Tătaru.

Mai mulţi medici de la Spitalul Judeţean (Gheorghe Neaţă, Florin Mergea, Gheorghe Stanciu şi Claudiu Soare) sunt revoltaţi că unitatea spitalicească unde activează a înregistrat pierderi, luna trecută, din cauza pacienţilor care nu au prezentat la internare cardurile de sănătate. Gheorghe Neaţă susţine că aceasta este problema CJAS şi a bolnavilor, nu a spitalului.

„Este aberant ce ni se întâmplă. Este datoria Casei de Sănătate ca pacienții să aibă card. Pacienții sunt al Casei”, a spus medicul Gheorghe Neață, susținut și de Florin Mergea, fost manager al Spitalului Județean de Urgențe.

„Totul se răsfrânge asupra noastră. Pe oameni îi tratăm la fel. De unde să știm că nu au card?” s-a întrebat medicul Florin Mergea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *