Skip to content
Politică

Scandal pe listele USR Bacău pentru parlamentare. Alegerile interne, călcate în picioare de la Centru

Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile parlamentare programate pentru data de 6 decembrie se apropie cu pași repezi. Partidele și-au desemnat candidații, însă există și cazuri unde întocmirea listelor a reprezentat un motiv de război intern. USR, un partid care se laudă adesea cu democrația din interiorul partidului, a luat exemplul partidelor de peste Ocean – cel Democrat și cel Republican, care țin alegeri (primaries) pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidențiale. Are loc astfel o confruntare in interiorul partidului între mai mulți candidați, iar câștigătorul este ales în urma votului. După vot, întregul partid ajunge să-l sprijine pe candidatul desemnat.

USR a urmat acest exemplu până la un punct, însă. Atunci când rezultatul votului a nemulțumit conducerea centrală a partidului, acesta a fost anulat. Cazul de la Bacău este elocvent în acest sens.

Doi candidați câștigă lupta internă, dar alegerile sunt invalidate de la Centru

Pentru desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare, USR Bacău a făcut ceea ce și alte filiale ale USR din țară au făcut. Adică au organizat alegeri interne. În urma acestui scrutin, Gheorghe Saftiuc a primit cele mai multe voturi pentru Senat (228 de voturi), în timp ce Florentin Iftime a primit cele mai multe voturi pentru Camera Deputaților (571 de voturi), așa cum scrie și presa locală. Astfel, în mod normal, Saftiuc trebuia să deschidă lista USR Bacău la Senat, iar Iftimie la Camera Deputaților. Doar că rezultatul votului a fost contestat direct de către Centru. Cei doi au fost complet scoși în afara listelor, iar în locul lor USR Bacău deschide listele de la Senat și de la Camera Deputaților cu oameni care au luat mult mai puține voturi în alegerile interne și, deci, care nu ar fi trebuit să fie, în mod democratic pe primele poziții.

zdbc.ro

De pildă, Ichim Cristian Paul, cel care se află pe poziția a doua pe lista USR Bacău la Camera Deputaților a primit de două ori mai puține voturi decât Florentin Iftime (234). Ciudat e și că Negru Andreea se găsește pe poziția a treia pe lista USR Bacău la Camera Deputaților, sub Ichim Cristian Paul, deși aceasta primise 424 de voturi, adică cu mult mai multe față de Ichim. Diferența aici ar putea consta în faptul că Ichim este de la PLUS, iar Negru de la USR, rocada fiind probabil impusă de către PLUS, care dorea un candidat pe un loc eligibil. La Senat lucrurile stau cam la fel. Deși Luncanu Clara primise mai multe voturi (36), ea se găsește sub Silviu Lovin pe listă, cu toate că acesta primise doar 20 de voturi. Schimbările au fost operate așadar de centru și impuse organizației USR Bacău.

Unul dintre motive ar putea fi legat de trecutul candidaților. De pildă, presa locală scria înaintea alegerilor locale din septembrie că Florentin Iftime a picat la Comisia de Integritate, după ce s-a descoperit că fusese traseist politic, plimbându-se prin PNL și PSD în trecut. Acesta ar fi mințit în adeziunea sa, însă nici membri USR nu s-au grăbit să îi verifice trecutul, chiar dacă, culmea, Iftimie candidase la primăria unei localități din Bacău pe listele PNL.

Puși în situația ingrată în care trebuiau să îl pună cap de listă la Camera Deputaților pe un fost traseist politic, cei de la USR au decis să încalce procesul democratic din interiorul partidului pe care tocmai ei îl lăudau, invalidând alegerile și scoțându-l complet de pe liste pe Iftime. Acum scandalul a căpătat proporții, iar cei doi – Saftiuc și Iftime -, vor să atace în instanță listele pentru Parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *