Skip to content
Politică

Scandal pe votul electronic. Bâlbâiala lui Vochiţoiu: Deci nu m-am preocupat… EXCLUSIV

Redacţia PSnews.ro vă prezintă, în cele ce urmează, un scandal privind votul electronic, precum şi bâlbâiala senatorului PMP Haralambie Vochiţoiu (fost UNPR-ist).

Deputatul Eugen Tomac (co-preşedinte executiv al PMP) a postat, miercuri, pe Facebook, o listă cu parlamentarii care au votat pentru respingerea proiectului său de lege privind votul electronic. Printre aceştia, se numără Haralambie Vochiţoiu, care acum este coleg de partid cu Tomac şi – mai mult – conduce organizaţia PMP Hunedoara.

„Încă o dovada că PNL și PSD îi umilesc cu bună știință pe românii care locuiesc în alte state. Am depus în martie anul trecut, în Parlament, Legea votului electronic, însă Comisia de Cod Electoral, condusă de deputatul PNL Mihai Voicu, a respins orice dialog pe marginea acestui subiect. În Senat, Legea a fost respinsă de aceiaşi parlamentari PNL și PSD. Vedeţi mai jos cine sunt «aleşii» care acționează împotriva diasporei”, scrie Eugen Tomac, dând link către lista cu senatorii care, în noiembrie 2015, au votat PENTRU raportul de RESPINGERE a iniţiativei legislative sus-menţionate. Lista o puteţi consulta AICI.

În acest context, redacţia PSnews.ro l-a întrebat pe senatorul Haralambie Vochiţoiu dacă susţine îmbunătăţirea condiţiilor de votare pentru românii din diaspora.

„Absolut. E dreptul lor, mai ales că ei constituie un pilon pe care funcţionează România, din punct de vedere economic. Ei sunt oamenii care susţin financiar funcţionarea economiei româneşti în bună măsură sau într-o oarecare măsură – ceea ce le conferă drepturi, bineînţeles, să decidă cei care ne guvernează, cei care le guvernează şi care le gestionează banii pe care îi trimit în ţară”, a răspuns Vochiţoiu.

În acest context, am atacat direct problema, chestionându-l pe fostul UNPR-ist în legătură cu propriul vot împotriva proiectului de act normativ al lui Tomac.

„După cum ştiţi, făceam parte dintr-o structură politică care a generat un proiect de lege pentru Codul Electoral, care a fost votat cu o largă majoritate”, a replicat Haralambie Vochiţoiu.

Noi am insistat, interesându-ne cu ce strica propunerea lui Tomac, dar Vochiţoiu a reacţionat opac: „Alte întrebări? Dacă aveţi alte întrebări, cu mare drag”.

Confruntat cu argumentul că propunerea părea să ajute românii din străinătate să voteze mai uşor, parlamentarul de Hunedoara a declarat: „E foarte bine! E dramatic şi chiar ar fi regretabil ca românii să nu poată vota. Nu sunt specialist în chestia asta; eu sunt specialist în probleme de muncă, pensii, energie… Nu sunt un specialist în chestiuni electorale. Deci nu m-am preocupat, n-am fost în Comisia de cod electoral… Poate găsiţi pe cineva de-acolo sau poate chiar pe cel care a condus-o: domnul Mişu Voicu. Deci asta e: fiecare face ce se pricepe. N-am fost membru în Comisia de cod electoral, ca să vă răspund la detaliile astea. Dar ideea este următoarea: că susţin orice variantă legislativă care facilitează votul celor din diaspora. Iar ceea ce s-a făcut acuma, într-adevăr, este o problemă care trebuie rezolvată foarte rapid, pentru că, altminteri, se va intra într-o situaţie chiar regretabilă. Şi se va vedea încă o dată că Titus Corlăţean plăteşte oalele sparte nu de el, ci de alţii”.

Redacţia PSnews.ro a încercat să îl readucă pe Haralambie Vochiţoiu la subiectul discuţiei (dacă propunerea lui Eugen Tomac ar fi ajutat sau nu românii din diaspora), însă acesta a spus: „Nu v-am răspuns la întrebarea aia? Nu am fost membru în Comisia de cod electoral – sunaţi pe unul din ăia de-acolo!”

I-am amintit senatorului de Hunedoara votul lui a fost în plen, însă reacţia acestuia s-a păstrat în tonul de mai sus: „Nu-nu: dar a fost o comisie de cod electoral care a lucrat la partea tehnică a legii. Noi, în plen, am votat o lege care… aşa ni s-a spus de Comisia de cod electoral: această lege va uşura, va facilita votul românilor din diaspora. Nu-mi amintesc ca domnul Valentin Busuioc sau Vochiţoiu Haralambie să fi avut el, la ora aia, vreo luare de poziţie: «Domn’e, nu e adevărat, nu-i bine!»”

Văzând că nu o scoatem la capăt cu fostul UNPR-ist, l-am contactat pe PNL-istul Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei juridice din Senat. Acesta, aflat în concediu, nu ne-a oferit foarte multe detalii, însă a subliniat că propunerea lui Eugen Tomac „avea nişte lacune”.

„Am votat împotriva acelei iniţiative. Mai sunt încă vreo câteva în discuţie în Parlament şi le voi lua în calcul. Dar eu sunt acum în Austria (mă îndrept spre Italia) şi nu ştiu amănunte în momentul ăsta. Astăzi, în procedură parlamentară sunt 5 iniţiative privind votul prin corespondenţă. Sunt mai multe variante în lucru. Ăsta e motivul. Acuma, sigur: fiecare trage pentru iniţiativa lui. Din punctul nostru de vedere, avea nişte lacune. Atât. Dar ideea în sine o susţinem; nu am susţinut acea formă a legii. Domnul Tomac – foarte bine – a avut iniţiative. Dar mai sunt şi alte iniţiative şi despre aceea am considerat că nu este cea mai în regulă. Ca şi formă. Fondul – sigur – e cam acelaşi, ca la toţi”, a declarat Boboc pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *