Scandal politic în Bulgaria din cauza taxei pe gazul rusesc

Sursă foto: Freepik.com
Sursă foto: Freepik.com

Impunerea unei taxe pentru gazul rusesc care tranzitează Bulgaria a declanșat un conflict politic la Sofia între guvern și președintele Rumen Radev, scrie G4Media.ro.

Șeful statului bulgar a sesizat Curtea Constituțională cu privire la prevederile Legii privind controlul aplicării măsurilor restrictive, având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina, care impune „contribuții energetice” la importul de gaze naturale rusești în Bulgaria, precum și la transportul acestora către Europa prin teritoriul Bulgariei. Președintele afirmă că au fost încălcate o serie de dispoziții din Constituția bulgară.

Textele contestate sunt incompatibile cu principiul legalității impozitelor și taxelor, întrucât natura juridică a „contribuției” nou introduse și dacă este vorba de un impozit, o taxă sau o taxă vamală este inițial neclară, afirmă președinția.

Potrivit șefului statului, au fost de asemenea încălcate principiile garantării dreptului de proprietate și liberei inițiative economice. Radev consideră, de asemenea, că legea a fost adoptată în contradicție cu normele de exercitare a inițiativei legislative și cu principiul statului de drept. Președintele Bulgariei a primit imediat o replică din partea ministrului de Finanțe.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL