Scandal politic în UK. Candidați ai Partidului Conservator de la guvernare ar fi pariat pe data alegerilor

Sursa foto: Twitter

Scandal politic la cel mai înalt nivel în Marea Britanie. Patru membri ai Partidului Conservator aflat la guvernare sunt anchetați pentru pariuri ilegale. Ar fi mizat pe data ce urma să fie aleasă de șeful lor, premierul Rishi Sunak, pentru alegerile parlamentare.

Mai mulţi candidaţi conservatori la alegerile legislative din 4 iulie sunt bănuiţi că au pariat ilegal pe data scrutinului înainte ca aceasta să fie anunţată, pe 22 mai, de premierul Rishi Sunak. Și mai grav este că doi dintre cei patru politicieni sunt și candidați la alegerile din 4 iulie.

Comisia pentru Jocuri de Noroc din Marea Britanie a transmis că nu va oferi informații înainte de finalizarea anchetei și le-a cerut membrilor Guvernului să păstreze și ei tăcerea.

Un ministru compară scandalul cu „Partygate”

Ministrul britanic al locuinţelor, Michael Gove, a comparat sâmbătă scandalul pariurilor frauduloase din rândul Partidului Conservator cu „Partygate”, care s-a soldat cu demisia premierului Boris Johnson în 2022, notează AFP, preluat de Agerpres.

„S-ar spune că există o regulă pentru ei şi o regulă pentru noi(…) Este lucrul care poate provoca cele mai multe daune”, a declarat, într-un interviu pentru Times, Michael Gove, care nu mai candidează la următoarele alegeri după ce a fost deputat timp de 14 ani. „A fost dăunător în timpul erei Partygate şi este din nou dăunător astăzi”, a adăugat el.

Boris Johnson a demisionat în 2022 după dezvăluiri că la reşedinţa sa din Downing Street au avut loc petreceri în apogeul pandemiei de COVID-19, când britanicii erau obligaţi să stea în casă.

Mai mulţi candidaţi şi responsabili conservatori, precum şi un agent de protecţie, sunt în vizorul poliţiei şi al autorităţii de reglementare a pariurilor, bănuiţi că au profitat de apropierea lor de Rishi Sunak pentru a paria pe data la care va convoca alegerile.

Pariurile politice de orice fel sunt permise în Marea Britanie, dar reprezintă o infracţiune pentru cei care pariază în timp ce deţin informaţii privilegiate.

„Am fost teribil de supărat (…) când am aflat de aceste acuzaţii”, a declarat vineri prim-ministrul. „Dacă se dovedeşte că cineva a încălcat regulile, urmează nu doar să fie tras la răspundere în faţa justiţiei, ci şi să fie exclus din Partidul Conservator”, a asigurat el.

Sondajele prevăd că, după ce au stat la putere timp de 14 ani, conservatorii vor suferi o înfrângere în faţa laburiştilor la o scară nemaivăzută până în prezent în aproape 200 de ani de existenţă.

Gove i-a acuzat pe cei implicaţi în scandal cu câteva zile înainte de alegeri că „lasă campania fără oxigen”.

„Câţiva indivizi ajung să creeze o atmosferă incredibil de dăunătoare pentru partid”, a adăugat el, comparând din nou afacerea pariurilor cu „Partygate”. „Acest lucru este rău în sine, dar şi distructiv pentru eforturile tuturor oamenilor care luptă din greu pentru votul conservatorilor”, a mai spus Gove.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: