O anchetă fără precedent în România, care vizează afacerile ilegale ale unui om de afaceri din Neamț, scoate la lumină modul inconștient în care s-a lucrat în industria grea autohtonă cel puțin între 2015 și 2022.
Mari societăți din domeniul industriei de petrol și gaze, inclusiv foraj şi extracție petrol şi gaze, rafinării și societăți de mentenanță, din domeniul alimentării cu apă și distribuție, din minerit și energie, firme private sau cu capital majoritar de stat au cumpărat piese contrafăcute de la Robmet, firma controlată de românul Radu Cucu. Pe lista societăților ”țepuite” de patronul nemțean se află inclusiv Regia Autonoma de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, Termoenergetica, dar și Lukoil și Petromidia, numele acestora fiind precizat în clar în actul de acuzare al procurorilor, notează ziare.com.
Aceste societăți – considerate victime – cumpărau piese contrafăcute, importate din China, ”aranjate” la etichetă în România și vândute drept piese de calitate, autentice, produse de mari firme cu notorietate în domeniu (TECOFI, MESO, FUCOLI, AVK şi IMP).
Astfel de contractări au fost posibile cu șpăgi. Reprezentanții firmelor care se ocupau de achiziții erau mituiți de către oamenii Robmet cu cadouri scumpe (vacanțe de lux în străinătate sau un procent din valoarea contractelor). În schimbul acestor atenții nu trebuiau decât să închidă ochii la neconcordanțele dintre calitatea pieselor cumpărate și datele tehnice din documente.
Martori sub acoperire au descris în detaliu cum se proceda astfel încât piese esențiale instalațiilor, de care depindea securitatea muncitorilor și a unei comunități până la urmă, să fie cumpărate de la firma nemțeană deși acestea nu erau conforme, nu aveau aceeași rezistență și același termen de valabilitate ca și piesele autentice fabricate de producători notorii din Europa.
”În cadrul societăţii Radet …. ţinea legătura cu un anumit domn, dar nu cunosc prenumele, căruia i-a oferit diferite sume de bani pentru a accepta produsele Robmet deşi aceştia nu corespundeau din punct de vedere tehnic şi calitativ cu cele solicitate de Radet. Martorul a precizat că este posibil ca inculpaţii …să fi ajuns la directorul mare de la Radet cu diverse sume de bani pentru a-l stimula să accepte achiziţionarea produselor Robmet”, este una dintre multele mărturii existente la dosar.
Același martor a declarat anchetatorilor că în cursul anului 2022 cineva din RADET s-ar fi prins de țeapă și a returnat produsele neconforme. ”Tot la aceşti robineţi ei au falsificat şi certificatele 3.1.. Ulterior aceste produse au fost returnate de către Radet întrucât nu corespundeau nici măcar ca tip de robinet, ei au solicitat cu bilă plină şi au trimis cu bilă goală”, a explicat martorul sub acoperire.
Un alt martor descrie o situație similară care s-a petrecut la Constanța, dar cu alte consecințe. Managerul unui mare operator în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate ar fi fost mituit cu un sejur de lux ”pentru a aproba actele înaintate de către antreprenor, cunoscând faptul că produsele livrate de către ROBMET nu sunt cele menţionate în contract. Mai exact ROBMET urma să livreze armături ale producătorilor TECOFI ŞI MESON însă erau livrate produse ale BBK ce aveau aplicate plăcuţe false ale Tecofi şi Meson”, se arată în documentul citat.
Ca modalitate de lucru agentul de vânzări primea comanda de la client pentru un anumit număr şi tip de robinet, solicitând un producător în mod expres (Meson era cel mai folosit). După primirea comenzii agentul de vânzări trimitea comanda către depozit, pe email-ul, fiind menţionat numele producătorului a cărui plăcuţă trebuia montată. Cei din depozit se ocupau de montarea plăcuţelor aparţinând producătorului Meson pe robineţii ce erau importaţi din China.
Clienții, susțin martorii audiați în dosar, nu aveau cunoştinţă de aceste modificări, fiind convinşi că au achiziţionat robineţi ai acelui producător.
Nemțenii aveau ”pe cineva” la Termoenergetica, susțin martorii, potrivit referatului procurorilor. Acest ”cineva” răspundea în mod direct de licitații și ținea legătura …și anunța ce licitații urmează a fi organizate de Termoenergetica, ce acte să întocmească şi ce preţuri să treacă în ofertă pentru a fi mai mici decât cele ale concurenţei. ”Pentru aceste servicii el primea diverse sume de bani, cuprinse între 20.000 lei – 50.000 lei, în funcţie de valoarea contractului câştigat de Robmet”, se arată în referatul DIICOT.
În cauză sunt inculpate 15 peroane, patronul nemțean Radu Cucu și colaboratorii/subalternii lui.
Inculpații sunt urmăriți penal și se află sub controlului judiciar. Aceștia au contestat măsura preventivă, solicitând instanței anularea acesteia.
Tribunalul Neamț a respins însă solicitarea invocând în luarea deciziei gravitatea și amploarea fenomenului.
”…judecătorul de drepturi și libertăți constată că …, în mod just s-a apreciat că gravitatea faptelor, impactul social negativ, amploarea fenomenului infracțional investigat și circumstanțele personale ale inculpatului constituie, și în stadiul actual al urmăririi penale, justificări legitime ale prelungirii măsurii controlului judiciar. Nu este neglijabil argumentul că presupusele activități ilicite în care ar fi angrenat inculpatul, alături de ceilalţi acuzaţi, sunt susceptibile a avea consecințe negative importante, extrem de grave, în condițiile în care, prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii de bună-credință ar fi fost induși în eroare cu privire la proveniența robineţilor, la caracteristicile tehnice ale acestora (materialul de fabricație, presiunea la care poate fi exploatat în siguranță robinetul respectiv), precum și la perioada de exploatare a acestor piese. Or, integrarea pieselor în diverse sisteme sau instalații, fără a se cunoaște împrejurarea că, în realitate, acestea ar putea fi exploatate în siguranță în alte condiții decât cele înscrise pe produs, este susceptibilă a crea condițiile favorabile producerii unor incidente grave, care ar putea avea nu doar repercusiuni de natură economică, ci și în planul siguranței persoanelor”, se arată în motivarea instanței.
Accidentele industriale puse în seama pieselor contrafăcute
Explozia de la rafinăria Petromidia Năvodari, din 2 iulie 2021, avaria majoră la sistemul de alimentare cu apă Raja Constanța, din octombrie-noiembrie 2021, și incendiul de la sonda de gaz Moftin din Satu Mare, din 18 decembrie 2017, s-au produs cel mai probabil din cauza unor dispozitive contrafăcute importate din China, ”aranjate” la etichetă în România și vândute drept piese de calitate, autentice, produse de mari firme cu notorietate în domeniu.
Aceste informații sunt prezentate de către procurorii DIICOT în actul de acuzare.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News