Skip to content
Politică

Scandalul „acoperiţilor” din justiţie. Dan Mihalache reacţionează: Am anumite dubii…

Continuă scandalul ofiţerilor acoperiţi din justiţie. Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, reacţionează în această problemă: „Am anumite dubii”

Dan Mihalache a declarat, marţi, că se îndoieşte că CSAT are instrumentele necesare pentru a verifica 23.000 de magistraţi şi a emite verdictul că nu există printre ei ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete. Totodată, Mihalache a spus că şi intenţia anunţată de o asociaţie a magistraţilor de a da în judecată Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este „hazardată”, pentru că rolul CSAT este prevăzut de lege, relatează gandul.info.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, este puţin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT şi, poate, într-o zi, această prevedere ar trebui regândită, pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi”, a explicat Mihalache.

Potrivit acestuia, CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere catre instituţiile abilitate, pentru a vedea dacă în rândurile judecătorilor există şi ofiţeri acoperiţi.

„Răspunsul instituţiilor acesta a fost (că nu există ofiţeri acoperiţi printre judecători – n. r.)”, a precizat Dan Mihalache, apreciind că CSAT nu are capacităţi proprii pentru a „umbla după ofiţeri acoperiţi”.

Dan Mihalache a afirmat că are „anumite dubii asupra acestei proceduri”, însă „acesta a fost răspunsul instuţiilor statului”.

Pe de altă parte, Mihalache a calificat drept „hazardată” afirmaţia preşedintei Uniunii Judecătorilor din România, de a da în judecată CSAT.

„Mi se pare puţin hazardat şi am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiţie prin această temă. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege-n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri”, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor în politică, organizată de PNL.

Administraţia prezidenţială a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că CSAT a verificat magistraţii şi că în rândul acestora nu sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor. Verificarea a fost dispusă de preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, Dana Gârbovan, a declarat, citată de presa centrală, că Uniunea a solicitat ca deciziile CSAT referitoare la relaţia dintre serviciile de informaţii şi Justiţie să fie făcute publice, dar şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate. Ea a susţinut că atat timp cât nu a primit răspuns la această solicitare, ia în calcul posibilitatea de a da în judecată CSAT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *