Skip to content
Politică

Scandalul AUR din Parlament nu e recidivă, ci vechea strategie legionară, spune politologul Cristian Pîrvulescu: „PSD este în mai mică măsură expus”

facebook

Liderii AUR au fost, marți, protagoniștii unui nou scandal în Parlament, în comisiile reunite de buget și industrii din Camera Deputaților, la dezbaterea legii offshore.

Politologul Cristian Pîrvulescu spune, pentru Europa Liberă, că gesturile parlamentarilor AUR fac parte dintr-o strategie.

Este o strategie, este evident, și nici măcar nu este o strategie nouă. Este vechea strategie legionară pusă în mișcare și adaptată la condițiile media ale secolului XXI. Din nefericire, această strategie are precedent: violența în dezbaterea publică și în relațiile publice, inclusiv în Parlament, a mai fost promovată și înainte.   

Pe de o parte, este o formă de manifestare a partidelor anti-sistem. Pe de altă parte, însă, spre deosebire de formele precedente – mă gândesc la manifestările USR din legislatura precedentă – aceasta folosește în mod demonstrativ și sistematic violența de limbaj. Care nu este o violență de idei, ci este o violență de limbaj, o violență de manifestare.

Nu o putem numi recidivă când ea se repetă în mod constant, când ea face parte din modul de comunicare pe care partidul l-a ales și din tipul de legitimare a sa. Pentru că el se adresează unui electorat frustrat, conspiraționist, fascinat de rețelele sociale și de teoriile conspiraționiste în strânsă legătură cu rețelele proruse și care trebuie să delegitimeze partidele politice parlamentare în general și PNL în special.

Vedeți că PSD este în mai mică măsură expus. Am avut săptămâna trecută acea confruntare cu liderul din Camera Deputaților, dar care este mai puțin expus decât PNL și mai puțin expus mediatic. Pentru că există un electorat comun între PSD și AUR.

Există și între PNL și AUR, dar este mai mic și mai puțin important. Cel care este între PNL și AUR este un electorat disciplinat, cel evanghelist, pentru care contează mai puțin aceste elemente de violență, cât mai ales direcția de vot pe care o indică liderii religioși”, a declarat Pârvulescu.

Parlamentari AUR i-au agresat pe invitații la dezbateri și l-au hărțuit pe ministrul energiei, Virgil Popescu. Președintele AUR, George Simion, l-a urmărit pe ministru la plecarea de la dezbateri. Simion a încercat, potrivit relatărilor, să provoace o altercație cu Popescu, față de care nu este la prima încercare de intimidare.

Victimă colaterală a fost deputatul PNL, Călin Bota, care-l însoțea pe ministru la lift și care a fost îmbrâncit. Întrebat ulterior de ce l-a împins pe Bota, Simion a spus „pentru că s-a pus în fața mea”, potrivit Digi 24.

George Simion l-a bruscat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul discursului acestuia de la moțiunea simplă depuă împotriva demnitarului. Nu e prima reacție de acest gen a liderului AUR.

PNL a cerut sancționarea reprezentanților AUR și sugerează că ar exista o legătură între legea dezbătută, care ar putea reduce dependența de gazul rusesc, de o „conectare” a agendei AUR la cea a Kremlinului, în plină invazie rusească a Ucrainei.

Întregul interviu poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *