Skip to content
Politică

Scandalul banilor de la PNL. Către cine duc ițele. Felix Tătaru, declarații explozive EXCLUSIV

stiridb.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă o ramificație nebănuită a celui mai recent scandal care zguduie PNL: acela al banilor din campania pentru alegerile parlamentare ale anului 2016.

CITIȚI ȘI: PNL, pe jar. S-ar putea alege cu dosar penal SURSE

Partidul Național Liberal s-ar putea alege cu dosar penal din cauza consultantului politic Felix Tătaru, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, a anunțat joi Antena 3, citând surse din PNL. Mai precis, se pare că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a găsit mai multe nereguli la partid după campania legislativă, apărute chiar la serviciile oferite de Tătaru. Și mai precis, AEP ar fi descoperit că firma lui Felix Tătaru a emis facturi pentru o machetă folosită de 10 filiale ale partidului, Autoritatea Electorală Permanentă urmând să sesizeze Parchetul General pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Deocamdată, PNL are termen până pe 27 martie să prezinte toate chitanţele la AEP.

Redacția PSnews.ro i-a făcut deja un portret exhaustiv lui Felix Tătaru, la două zile după ce PNL a pierdut alegerile parlamentare cu scorul de 20,2% (în comparație cu cel de 45,5% al PSD-ului). Am arătat atunci cum Tătaru provenea din zona fostului PDL și cum i-a făcut campanie lui Traian Băsescu în repetate rânduri, din 2000 până în 2012, dar și cum a tratat superficial comunicarea electorală a PNL în perspectiva celui mai recent scrutin legislativ.

DETALII AICI: Cine este Arhitectul Dezastrului pentru PNL EXCLUSIV

Tot în decembrie 2016, Ziare.com publica un interviu cu Felix Tătaru, în care acesta povestea cum a lucrat direct cu Gheorghe Falcă (pe atunci șeful de campanie al PNL): „El a dat directiile de strategie politica, iar noi eram pe partea de comunicare. Acestea au fost ca PNL merge in campanie alaturi de Dacian Ciolos, are acest program de guvernare si are acesti candidati. Majoritatea candidatilor erau noi. Agentia noastra s-a ocupat de campania nationala, la nivel local au existat si campanii specifice realizate de alte agentii sau de consultanti ai candidatilor”.

Este de înțeles că Falcă l-a adus pe Tătaru să se ocupe de campania parlamentară a PNL: primul este un ex-PDL-ist, iar al doilea a fost un apropiat al aceluiași partid, lucrând la campaniile președintelui de facto al portocaliilor, Traian Băsescu.

Dedesubturile unei strategii financiare cu semne de întrebare

Principala problemă în cazul AEP-PNL este aceea că – după toate aparențele – o mare parte din bani au fost împărțiți între sediul central și 10 filiale ale PNL, iar acum Autoritatea vrea să facă decontul, dar așteaptă hârtiile doveditoare cum că serviciul a fost prestat de către Felix Tătaru.

În momentul de față, o parte dintre liberali aruncă pe surse vina în această chestiune asupra tandemului Ilie Bolojan-Gheorghe Falcă, încercând, însă, în acest fel prezentarea în tușe groase a celor doi, înainte de un Congres la care fostul secretar general Bolojan și-ar fi anunțat intenția să candideze. Eșecul și incompetența acestuia în calitate de secretar general al PNL sunt incontestabile, la fel ca prostul management al lui Falcă în campania pe care a condus-o.

Totuși, se pune întrebarea: cum au rămas PNL-iștii fără bani în urma contractului cu Felix Tătaru?

Mecanismul financiar ar fi trebuit să funcționeze ireproșabil: Felix Tătaru a cerut – conform propriei declarații oferite vineri pentru PSnews.ro – 325.000 de euro + TVA, iar acești bani ar fi trebuit să provină din mai multe contracte: atât cu PNL central, cât și cu diferite filiale. Liberalii ar fi trebuit să își recupereze banii din subvenția legală pentru campanie, prin decontul ce ar fi trebuit să fie făcut de către AEP. În momentul de față, lucrurile se împart în două:

  • pe de o parte, liberalii acuză pe surse că Felix Tătaru nu a prestat serviciile pentru care ei au plătit și astfel nu au putut depune dovada executării acestora la AEP, pe cale de consecință neputând să-și recupereze banii;
  • pe de altă parte, Tătaru acuză (în cele spuse pentru PSnews.ro) faptul că a prestat servicii ce nu au fost plătite, rămânând să încaseze 68.000 de euro + TVA (atât de la nivel central, cât și din filiale).

Redăm mai jos declarația consultantului politic:

„Când un client căruia i-ai muncit nu ţi-a dat banii, ce să faci? Prima dată îl rogi frumos, a doua oară îi trimiţi un e-mail, a treia oară apelezi la avocaţi şi a patra oară te întâlneşti în instanţă – ce poţi să faci dacă nu îţi primeşti banii? Dar eu cred că o să se poată rezolva. Acuma, pe partea ailaltă, înţeleg că ei sunt într-o situaţie foarte delicată, în care de-abia pot să-şi recupereze ei înşişi banii de la AEP”.

Întrebat dacă i-a chemat deja în instanţă pe PNL-işti, Felix Tătaru a răspuns: „Nu e cazul deocamdată”.

Chestionat dacă problemele PNL-ului cu AEP sunt legate inclusiv de banii pe care partidul nu i i-a plătit lui Felix Tătaru, acesta a replicat: „Nu ştiu. E drept că şi AEP-ul ne-a cerut şi nouă nişte clarificări, noi le-am dat… E posibil să aibă legătură, pentru că eu cred că este haos pe la PNL şi, fiind haos acolo, cred că AEP-ul a zis: «Hai să mergem direct la furnizor, că s-ar putea să primim lucruri mai clare de-acolo!» Şi de-aia a venit şi la noi”.

Deși mare parte din atenție este îndreptată către Felix Tătaru și compania sa, doi actori extrem de importanți în această piesă jalnică – mai precis, Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă – tac ca peștii, în ciuda faptului că ei sunt cei care ar trebui să răspundă cei dintâi în fața liberalilor, în primul rând.

Pe de o parte, ei au fost cei care l-au contractat pe Felix Tătaru. Tot ei i-au propus această schemă financiară. Dar tot ei trebuia să fie cei care să facă recepția materialelor și a serviciilor, plata acestora trebuind să fie făcută la final (și nu înainte), așa cum prevede legea.

În egală măsură, Felix Tătaru acuză faptul că nici Falcă, nici Bolojan nu îi mai răspund la telefon „probabil de peste o lună”.

„Vechea conducere a partidului nu mai este de găsit. Noua conducere, da (cu Raluca şi cu Cristi Buşoi am putut vorbi), dar vechea conducere (cei pe care i-aţi enumerat) nu prea mai răspunde la telefon”, a detaliat Tătaru, precizând că doar cu tandemul Falcă-Bolojan a discutat probleme de campanie, nu şi cu co-preşedinţii de atunci ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

Am verificat cele spuse de către consultantul politic și am încercat să luăm legătura cu cei doi corifei ai PNL, rezultatele fiind aceleași: Falcă nu răspunde la apeluri, iar Bolojan ne-a închis telefonul în nas.

Pentru corecta informare, PSnews.ro a transmis adrese de lămurire în această chestiune către Autoritatea Electorală Permanentă, cerând lămuriri amănunțite pe fiecare subiect în parte, astfel încât să se ridice dubiile deasupra acestei afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *