PSnews

Ultima Oră

Scandalul Centenarului se adâncește. Capitala Marii Uniri e trasă pe linie moartă, banii curg doar la baronii PSD

www.ancheteonline.ro

Anul Marii Uniri prinde România într-o stare de profundă dezbinare pe criterii politice, Executivul direcționând fondurile dedicate celebrării Centenarului numai către baronii PSD din provincie.

4,2 milioane euro au fost alocați județului Vrancea, condus de Marian Oprișan, în vreme ce orașul Alba Iulia nu a mai primit fonduri pentru celebrarea Unirii de 8 ani, după cum povestește Mircea Hava, primarul localității.

Mai mult, din cele 4,2 milioane euro, autoritățile din Vrancea au fost nevoite să aloce 80% pentru refacerea unui drum care duce spre Mausoleul Mărăști, doar 10 procente din fonduri fiind dedicate manifestărilor cultural-artistice dedicate Unirii. Banii din acest ultim capitol au și fost epuizați pentru punerea în scenă a celebrării eroismului soldaților români din bătălia de la Mărășești.

Cum va fi aniversat anul Marii Uniri în România rămâne încă un mister, în contextul în care tocmai orașul în care s-a serbat pentru prima dată acest moment istoric nu apare pe lista localităților care beneficiază de fonduri guvernamentale.

La ora asta nu avem nici măcar un program aprobat la nivel național pentru Alba Iulia. Au venit în vizite, s-au uitat, au rămas mirați că aici construim monumentul Unirii, ca un simbol. În concluzie, nimic. Nu ni s-a alocat nimic.

Unii din guvern au confundat PNDL cu programul Centenarului. PNDL este un program de dezvoltare locală, Alba Iulia a primit fonduri pe acest program. Aia este una și Centenarul este cu totul altceva. Parcă nu discutăm despre Centenar, ci despre Alba Iulia sau despre Mircea Hava. Centenarul este Centenar”, a explicat Mircea Hava, edilul din orașul Marii Uniri, într-o emisiune la B1Tv.

Programele sunt trimise de administrația locală din Alba Iulia încă de pe vremea guvernării Ponta, a ținutr să specifice primarul orașului, care spune că în afară de proiectele locale de celebrare a evenimentului care a dus la crearea statului român modern nu s-au alocat alți bani pe programele guvernamentale dedicate sărbătoririi evenimentului de la 1918.

Vorbim de 100 de ani de România și nimeni nu pricepe acest lucru. Dacă în luna august s-ar aloca bani am putea demara unele proiecte. Singurii bani care au venit sunt banii pentru restaurarea Sălii Unirii, lucrarea este în licitație. Nu este la noi. Se ocupă Consiliul Județean. Noi, municipiul Alba Iulia și Consiliul Județean ne vom pregăti, așa um ne-am pregătit în fiecare an. De 8 ani nu am mai primit un leu pentru aniversarea Unirii, dar ne-am descurcat. Dacă vorbim de sume mărunte, ne batem joc de noi, de România”, se arată revoltat Mircea Hava.

Edilul din orașul Unirii reclamă faptul că nu există un program coerent al Centenarului pentru întreaga țară, iar vizita primului departament Centenar din cadrul Guvernului în Alba Iulia nu s-a soldat cu susținerea niciunui proiect din cele prezentate de administrația locală.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi