Ani întregi, USR a promovat sloganul „fără penali în funcții publice”, acuzând toate formațiunile politice din România și cerând excluderea membrilor de partid care ajungeau în atenția justiției.
Între timp, USR și-a mai nuanțat discursul, ajungând acum să spună că membrii partidului nu sunt penali deoarece nu au fost trimiși în judecată și nu li se impune nicio excludere din partid.
Cel puțin 19 membri marcanți USR au probleme majore cu justiția, mulți dintre ei fiind pe listele de candidați pentru alegeri europarlamentare și locale. Pentru a-i proteja și a distrage atenția de la problemele penale cu care aceștia se confruntă, USR atacă instituțiile abilitate, DNA, ANI, judecătorii, Curtea de Apel, CCR, și în general pe oricine nu e de acord cu partidul aliat cu PMP și Forța Dreptei.
Atât partidul în sine, cât și cel mai vocal dintre membrii, președintele Cătălin Drulă, încalcă principiile independenței justiției cu atacuri politice directe la adresa procurorilor de caz și a Direcției Naționale Anticorupție.
Integritatea pe care o cer de la alții nu se aplică și în USR
În campaniile electorale anterioare, atât USR, cât și Cătălin Drulă, promovând „fără penali în funcții publice”, dar aplicate la alte partide politice din România, „penal” erai chiar de când te chemau prima oară procurorii, fie și doar pentru audieri. Nici nu trebuia să ajungi la a fi trimis in judecată, pentru a intra automat la această categorie.
Patru ani mai târziu, mai mulți lideri USR sunt în situația de a fi investigați și acuzați în anchete penale: Clotilde Armand, Lucian Viziteu, Allen Coliban și Vlad Voiculescu, iar lista poate continua. Lista infracțiunilor cuprinde abuz în serviciu, însușirea de foloase necuvenite sau folosirea funcției publice pentru favorizarea altor persoane, în formă continuată.
Pentru aceste cazuri, în care sunt acuzați membrii USR, se practică un dublu standard și nu se ia în calcul nici măcar varianta scoaterii lor de pe listele de candidați.Mai mult, USR extinde dublul standard și pentru Nicușor Dan, pe care l-a susținut în 2020 și îl susține și în 2024. Primar al Capitalei în funcție, este acuzat de DNA că a abuzat de poziție și a favorizat anumite persoane, exercitând simultan și funcția de director în instituții subordonate Primăriei. Nicușor Dan a semnat, conform documentelor oficiale, la toate pozițiile/funcțiile din dispoziții și contracte.
USR face scut în jurul propriilor membri incompatibili și penali
Poate cel mai spectaculos exemplu de răsturnare a limbajului projustiție cu care USR se afișa în campaniile electorale este primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand. Cu procese pierdute cu ANI, primarul USR a fost, la 25 aprilie, trimisă în judecată pentru dosarul proiectului pentru care s-a desemnat, singură, manager.
Armand este acuzată că a băgat în buzunar peste 18 mii de lei, ca urmare a unor dispoziții pe care le-a emis. Practic, s-a autonumit pe proiect, și și-a mărit singură salariul, acuză justiția.
În apărarea lui Clotilde Armand, atât USR, cât și Cătălin Drulă, susțin că dosarele sunt „fake”, iar primarul Sectorului 1 este victima unei înscenări.
Mii de români, inclusiv useriștii, semnează petiții online ce-i cer lui Drulă să excludă „penalii”Deja, peste 5.000 de români au semnat o petiție online în care îi cer lui Cătălin Drulă să excludă „penalii” din propriul partid.
„Fără standarde duble în politică! „ALĂTURI DE PENALI ÎN FUNCȚIE” a devenit o practică obișnuită în USR! Vlad Voiculescu, Clotilde Armand, Lucian Viziteu, Allen Coliban sau președinta USR Brașov au devenit „PENALI” cu acte în regulă. Sunt cercetați penal, ca inculpați sau suspecți, în dosare de corupție sau de conflict de interese. Cere-i lui Drulă să respecte ce a promis și să-i excludă pe penali din USR!”
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News