Skip to content
Alegeri locale 2020

UPDATE Scandalul sacilor cu voturi continuă. Dan Tudorache: Cer reluarea alegerilor, nu renumărarea voturilor

PS News

Scandalul voturilor continuă la Sectorul 1, iar primarul în funcție Dan Tudorache cere reluarea alegerilor, nu renumărarea voturilor.  În imagini apărute în spațiul public, persoane prezentate ca fiind membri USR par că umblă la sacii cu voturi, la Biroul Electoral al Sectorului 1.

Cer reluarea alegerilor, nu renumărarea voturilor. Reprezentantul meu mi-a spus de acele imagini. Au fost recunoscute persoane care au intrat în acea cameră, era un candidat, nu avea voie, eu am stat în tocul ușii. Facem solicitare la BEC după astfel de imagini. Personalul tehnic nu avea ce să caute acolo. PSD trebuie să ceară anularea alegerilor în București, dacă la un sector s-a întâmplat așa ceva…Sacul nu trebuia să fie scos din acea încăpere. Le transmit locuitorilor din Sectorul 1 că votul a fost viciat”, a declarat Tudorache.

UPDATE 10:30

Dan Tudorache a afirmat joi că sacii cu voturi nu trebuiau scoşi din singura cameră monitorizată video: “Tot Biroul Electoral de Sector este împânzit de camere. Singura cameră care e acolo unde sunt depozitaţi sacii. Toate celelalte camere au fost acoperite cu hârtie. Din ordinul cui? De ce? Nu vrem să fie totul transparent? În acea cameră unde există singura unde se putea monitoriza, au fost scoşi saci, nu era voie să fie scoşi sacii, indiferent dacă erau pe timpul zilei sau pe timpul nopţii. Atâta timp cât ai scos sacii din acea cameră, singura cameră monitorizată, eu zic că este fraudarea alegerilor”.

El a menţionat că hardul pe care sunt stocate imaginile înregistrate de camerele din clădire a fost ridicat de anchetatori: “Dimineaţa la opt mi-au ridicat hardul, prin ordonanţă a procurorului. Hardul înregistrează toată clădirea, cu toate imaginile din clădire”, a spus Tudorache.

Ce renumărare? E bătaie de joc.Vreau reluarea alegerilor, ce să mai renunăr? Ştiu ce au făcut ei afară, cât timp reprezentantul meu nu ştia de această procedură? PSD să ceară anularea alegerilor în Bucureşti. Dacă la un sector s-a întâmplat aşa ceva, nu s-a viciat votul primarului general? E părerea mea?”, a explicat candidatul PSD la Primăria Sectorului 1.

Accesul în încăperea din Biroul Electoral al Sectorului (BES) 1 unde sunt depozitate materiale electorale a fost permis cu acordul preşedintelui BES, în acest sens existând şi un proces verbal de predare a încăerii, precizează Jandarmeria.

Încăperea în care sunt depozitate materialele electorale a fost desigilată la cererea preşedintelui biroului electoral, jandarmul întocmind de fiecare dată în acest sens un proces-verbal de predare-primire a încăperii respective. Precizăm faptul că accesul în încăperea respectivă este permis doar cu acordul preşedintelui biroului electoral de sector, iar incinta este luată în protecţie după sigilare. Activităţile desfăşurate în interiorul încăperii nu intră în competenţa instituţiei noastre atâta timp cât persoanele autorizate desfăşoară activităţi legate de procesul electoral„, a menţionat Jandarmeria Capitalei.

Întâmplător, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1, care a permis intrarea neautorizată în încăperea cu voturi şi procese verbale a celor de la USRPLUS, s-a declarat infectat cu noul coronavirus.

Poliția și Parchetul fac cercetări după apariția unor imagini care indică în care se văd mai multe persoane de la USRPLUS care intră într-o încăpere în care erau mai mulți saci cu voturi şi procese verbale la Biroul Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Tot joi, candidata PNL – USR PLUS la Primăria Sectorului 1 Clotilde Armand a explicat imaginile în care persoane prezentate ca fiind membri USR par că umblă la sacii cu voturi, la Biroul Electoral al Sectorului 1, afirmând că în imagini apare şi preşedintele biroului, procurorul Sprîncu Nicolae, care a decis să fie numărate semnăturile votanţilor de pe listele electorale şi care a invitat candidaţii şi observatorii pentru a-i convinge că procesul este transparent şi nu se produc fraude prin manipularea sacilor. Ea afirmă că cei care apar în imagini manipulând sacii sunt membri ai personalului tehnic al biroului electoral şi acuză încercări de intimidare a procurorului Sprîncu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *