Scandalul din USR: „Două lucruri o pun pe Lasconi într-o lumină proastă”

Dumitru Borţun
Dumitru Borţun - Puterea Știrilor

Profesorul Dumitru Borţun a vorbit în cadrul emisiunii Puterea Știrilor despre scandalul iscat în USR după declarațiile Elenei Lasconi, până atunci cap de listă la europarlamentare. Declarațiile lui Lasconi, potrivit cărora aceasta a votat la referendumul Coaliția pentru Familie au dus la retragerea acesteia din cursă și au stârnit o reacție dură chiar din partea fiicei lui Lasconi

„Există două variante. Ori, doamna Lasconi a fost așa întotdeauna, dar din motive diverse, n-a vrut să-i spună fiicei că ea gândește așa. Ori nu este așa, dar a făcut o declarație politico-electorală, știind că majoritatea românilor sunt pentru familia tradițională și s-a adaptat majorității. Și atunci a declarat ceea ce nu crede. Sunt două lucruri care o pun într-o lumină proastă la fel de mult pentru că în prima variantă a ascuns adevărul și n-a avut niciodată o discuție lămuritoare cu fiica sa, ori că de fapt nu este homofobă, dar că a spus că a votat cu familia tradițională pentru a flata așteptările și sentimentele electoratului.

Acum vreau să vă spun un lucru. Treaba asta cu familia tradițională e o formulă foarte prost găsită, dar e vagă. Nu să înțelegem mare lucru din ea, dar în momentul scrutinului într-adevăr se știa. Este vorba de a modifica și Constituția României și alte legi pentru a nu permite realizarea unor familii formate din persoane de același sex. Aici era problema. Faptul că nu-i spui pe nume și-i spui familie tradițională înseamnă că o îmbraci, o împachetezi așa într-un hollow de lumină și de sfințenie. Deci, sfințim tradiția, o idolatrizăm, o transformăm într-un idol și după care venim cu scrutin pentru familia tradițională pentru a atrage de fapt de partea ta o serie întreagă de oameni care nu prea știu ce e cu familia asta”, a spus Dumitru Borţun.

Probleme ideologice la USR

În viziunea profesorului Borţun, USR nu a avut o poziție ideologică clară niciodată, iar lucrul acesta constituie o problemă.

„Problema e că acest partid n-a avut o lămurire idiologică de la început, de când s-a născut, nimeni nu știa să spună dacă e partidă stânga sau de dreapta. Nimeni nu știa să spună unde este pe axa asta autohtonism – globalism, dacă este cu societatea deschisă sau cu societarea închisă.

Dacă țineți minte când a plecat Nicușor Dan din partid, a plecat tocmai pentru treaba asta, când dânsul era pentru familia tradițională și partidul a zis nu, nu votăm cu asta, pentru că asta este o manipulare politică în interesul PSD, care este dușmanul nostru. Iată, deci care sunt problemele partidului și aici trebuie discutată încă o dată cât de partide sunt partidele noastre.

Pentru că un partid înseamnă ideologie, înseamnă ideologie politică, viziune despre lume, despre viața politică, înseamnă program politic, înseamnă strategii, înseamnă de fapt construcție de partid pe care nimeni nu o face în România. În USR sunt niște lideri orgolioși și plini de ei. Fiecare se simțea mai special ca altul”, spus profesorul Borţun.

În final, Dumitru Borţun a mai spus că acest episod va fi unul problematic pentru USR.

„E problema, mai ales că în zona dumneaei, acolo, Câmpulung Muscel, oamenii sunt cu tradiția. Doar că USR spune că face parte dintr-o familie progresistă la nivelul Parlamentului European. Ai un aspect care nu ține doar de Parlamentul European, ține de o rațiune de tip electoral. Tu trebuie să te delimitezi foarte clar, dacă se poate, prin opoziție cu principalul tău dușman și principalul tău dușman este alianța PSD-PNL,. Noi luptăm această coaliție și ei ce fac? Îi las pe oameni să spună că sunt și ei cu familia tradițională, adică cu care sunt aceștiaa, monstru împotriva căruia lupți. Sunt probleme de partid pe care USR ar trebui să și le rezolve cât mai repede, pentru că unii au început campania electorală deja”, a mai spus Borțun.

Scandalul din USR

Amintim că Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel, s-a retras de pe lista candidaților USR la alegerile europarlamentare din 2024, a anunțat, duminică seara, într-un comunicat, Biroul Național al USR.

Anterior, președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis duminică, pe Facebook, că i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din campania pentru europarlamentare, urmând să aibă loc în această seară o ședință a conducerii de partid pentru formalizarea acestei decizii.

Primarul oraşului Cîmpulung Muscel Muscel Elena Lasconi declara anterior că este dispusă să se retragă de pe lista USR pentru europarlamentare, spunând că aşteaptă votul Biroului Naţional în acest sens, după reacţiile provocate de afirmaţia sa potrivit căreia a votat „DA” la referendumul pentru familia tradiţională. Ea precizează că niciodată nu a avut nimic împotriva relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex. În ceea ce priveşte poziţia sa în partid, subliniază că nu se agaţă de funcţii şi liste.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: