Skip to content
Societate

Scandalul Ditrău: Foşti angajaţi ai brutăriei reclamă un tratament inuman, patronul forţându-i să facă ore suplimentare pe care nu le plătea

Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei din Ditrău, judeţul Harghita, s-au plâns, sâmbătă, la întrunirea pe care au avut-o cu primarul la Căminul cultural din localitate, că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea patronului firmei, acesta forţându-i să facă ore suplimentare pe care nu le plătea, potrivit agenţiei de ştiri MTI. În ceea ce priveşte prezenţa muncitorilor din Sri Lanka, localnicii au spus că se tem că ar mai putea veni şi alţii, mai mulţi, care vor duce la schimbarea comunităţii,relatează news.ro.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii, mai mulţi foştii angajaţi ai brutăriei au reclamat că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea proprietarului afacerii.

Acesta i-ar fi plătit cu salariul minim pe economie, i-ar fi obligat în mod regulat să stea la ore suplimentare pe care ulterior nu le-a mai plătit.

Localnicii au căzut de acord asupra faptului că, dacă antreprenorul şi-ar respecta angajaţii şi le-ar asigura o salarizare corectă, nu ar fi nevoie de aducerea unor muncitori de afară.

Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei au povestit că inclusiv sănătatea lor a avut de suferit din cauza orelor suplimentare fără încetare, iar cei care refuzau orele suplimentare au fost concediaţi.

O femeie a relatat că a leşinat la brutărie, însă a fost dusă la cabinetul medical din sat, iar ambulanţa a fost chemată acolo, astfel încât incidentul să nu pară un accident la locul de muncă. Mai multe persoane au spus că au îndurat umilinţe cât timp au fost angajaţi ai brutăriei.

Primarul şi preotul, mediatorii conflictului

Primarul comunei, Elemér Puskás, şi preotul vicar Károly Bíró au precizat  că doresc să îşi asume rolul de mediatori între comunitatea locală şi antreprenorul Csaba Köllő.

Cei doi au explicat că doresc o rezolvare a conflictului, din care a fost mediatizată doar partea conform căreia comunitatea locală refuză prezenţa muncitorilor asiatici. Károly Bíró a relatat că el încercase, şi anterior, să fie un mediator, însă atunci când i-a transmis antreprenorului întrebările oamenilor, acesta i-ar fi răspuns să angajeze un avocat.

Primarul Elemér Puskás a menţionat că la şcoala din localitate a fost iniţiată educaţia în sistem dual, unde se poate învăţa, printre altele, şi meseria de brutar şi cofetar. Interesul satului este acela ca tinerii să nu părăsească localitatea, tocmai de aceea, absolvenţilor şcolii profesionale li se asigură, în cazul în care se vor angaja acasă, şi finanţarea şcolii de şoferi.

Preşedinte asociaţie: Dacă aveţi o problemă cu proprietarul brutăriei, persecutaţi-l pe el

Tibor Bajkó, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor “Arbor” a menţionat că cei doi brutari din Sri Lanka au sosit în Secuime în speranţa unei vieţi mai bune şi se află în aceeaşi situaţie ca secuii care lucrează în străinătate.

“Noi cum am pune capul pe pernă, dacă am auzi despre copiii noştri care muncesc peste hotare, că sunt urmăriţi, că localnicii vor să îi bată, că se doreşte incendierea caselor în care locuiesc? Eu nu cred că, în adâncul sufletului, dvs. aţi fi atât de răi, ci cred că aţi intrat, de fapt, în conflict cu un antreprenor. (…) Dacă aveţi o problemă cu proprietarul brutăriei, persecutaţi-l pe el, dar nu faceţi rău întregului sat Ditrău”, a spus acesta.

Printre oameni au existat şi persoane care şi-au exprimat teama faţă de sosirea străinilor, spunând că brutarii din Sri Lanka sunt doar primii doi, cărora în mod sigur le vor urma şi alţii, iar cei veniţi din Asia vor transforma, curând, întreaga comunitate.

Scrisoare transmisă de patronul brutăriei

Proprietarul brutăriei la care lucrează 90 de angajaţi nu a participat la întâlnire. El şi-a exprimat poziţia printr-o scrisoare în care a susţinut că firma a tratat în mod corect angajaţii şi că le-a plătit orele suplimentare. Cei prezenţi la întâlnire au devenit vocali când au auzit această afirmaţie.

Antreprenorul a mai spus că în Ditrău nu pot fi oferite angajaţilor salarii sau condiţii ca cele de care beneficiază tinerii care au plecat ca să lucreze în Vest.
Csaba Köllő a mai declarat că firma sa intenţionează să construiască, din fonduri UE, o fabrică de pesmet, însă din cauza experienţei de care a avut parte în ultimele săptămâni, această nouă fabrică nu va fi ridicată la Ditrău.

În plus, antreprenorul a mai menţionat că cei doi angajaţi din Sri Lanka vor presta munci necalificate şi nu vor participa la realizarea efectivă a pâinii. A mai spus, totodată, că în măsura în care în următoarele şase luni va reuşi să găsească cinci localnici calificaţi, va renunţa să mai aducă muncitori din afara ţării.

Csaba Köllő le-a cerut scuze oamenilor din sat, dacă s-au simţit jigniţi de aducerea muncitorilor străini şi a promis va aduce la cunoştinţa satului schimbările care vor avea loc în cadrul firmei.

Cei adunaţi nu au acceptat însă scuzele şi au hotărât să întocmească o petiţie în care să treacă toate lucrurile pe care le impută antreprenorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *