Scandalul elasticelor colorate din care si romanii impletesc bratari. Diferenta intre cele originale si falsurile toxice

Cele mai faimoase bratari din lume, vestitele elastice multicolore, sunt in centrul unui scandal urias. Potrivit autoritatilor italiene, piata este plina de falsuri, facute din materiale toxice, cancerigene.

Tocmai de aceea, autoritatile din Milano au confiscat 20 de milioane de pachete, fabricate in China, dupa ce testele au aratat ca pot fi periculoase pentru sanatate. Elastice contrafacute se vand si pe piata romaneasca sustin importatorii celor originale.

Potrivit autoritatilor din Italia, bratarile falsificate contin doze foarte mari de ftalati: 45,5%, fata de limita legala de numai 0,1%. „Contin ftalati, care sunt subtante toxice care irita pielea.”

Tocmai de aceea, autoritatile italiene au trecut la represalii. „Autoritatile din Milano au confiscat, de aici, de la aceste 5 depozite, aproximativ 20 de milioane de astfel de bratari colorate contrafacute, fabricate in China. Exista suspiciuni ca produsele care nu aveau marca CE sunt facute din materiale toxice, care pot provoca suferinte oncologice in reactie cu transpiratia” a relatat Georgiana Baciu, corespondent ProTV, potrivit stirileprotv.ro

Subiectul e de interes si in Romania. Elasticele colorate sunt acum in voga in intreaga lume. Au fost vazute la mana Papei Francisc si a ducesei de Cambridge. La noi in tara se vand peste tot: in magazine, pe internet, dar si la colt de strada. Importatorii de produse originale atrag atentia ca multe sunt falsuri, cum ar fi si acest set.

Produsele contrafacute nu au inscriptia CE pe ambalaj, nu au inscriptionat brandul firmei pe dispozitivul de montare si holograme care atesta originalitatea. In plus nu au manual de instructiuni sau contin doar cateva indicatii superficiale.
„E abraziv cel fals, cel original are suprafetele mai netede. Aici este sageata rosie care-ti indica directie, iar la cel fals e transparenta”, a explicat Alexandru Radu, importator.

Dincolo de problema legata de compozitia chimica a acestor bratari, profesorii sunt deja ingrijorati ca atentia elevilor se indreapta catre impletirea bratarilor si nu catre ceea ce predau ei la ore. Mai mult, intre copii exista deja o rivalitate: cine are cele mai multe si mai frumoase bratari.

„Inventatorul” firelor colorate este un malaezian stabilit in Statele Unite. Ideea i-a venit dupa ce a vazut-o pe fiica sa facand bratari din cauciuc. Destinate copiilor de la 8 la 14 ani, bratarile Rainbow Loom au devenit cele mai cautate jucarii pe internet in 2013.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: