Scandalul familiei Cherecheș: cum a început și ce șanse are primarul în dosarul de corupție

Cătălin Cherecheș și Denisa Tabita Cherecheș
Cătălin Cherecheș și Denisa Tabita Cherecheș, sursa foto: Inquam Photos / Ghita Porumb

Familia primarului Cherecheș este într-un uriaș scandal, care riscă să se termine cu mulți ani de închisoare. Socrii lui Cătălin Cherecheș au fost arestați preventiv pentru că au încercat să mituiască cu 100.000 de euro o judecătoare care, pe 24 noiembrie, va da sentința definitivă în dosarul edilului din Baia Mare.

Socrii lui Cherecheș, mită pentru o judecătoare

La sfârșitul lunii octombrie 2023, Claudia Gliga, soacra lui Cătălin Cherecheș, s-a prezentat la Rodica Fărcaș-Hîngan, mama judecătoarei Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan (din dosarul lui Cherecheș), și i-ar fi promis între 50.000 și 100.000 de euro pentru o sentință mai „blândă” pentru ginerele ei, primarul din Baia Mare. Claudia Gliga voia să cumpere cu 100.000 euro (prima tranșă de 50.000 euro) o afacere deținută de mama judecătoarei. În schimbul acestei achiziții false, judecătoarea Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan trebuia să dea o sentință mai blândă sau chiar să-l achite pe edil, ea fiind parte din completul de judecători de la Curtea de Apel Cluj care va pronunța sentința finală pe 24 noiembrie.

Judecătoarea Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan și mama sa au denunțat imediat la DNA această tentativă de corupere a unui magistrat. Procurorii au decis să organizeze un flagrant pe 8 noiembrie 2023, când Claudia Gliga s-a prezentat împreună cu soțul ei, Petru Gliga, într-un restaurant din Cluj, cu o cutie de prăjituri în care erau 50.000 de euro. La această întâlnire a participat Rodica Fărcaș-Hîngan, mama judecătoarei. Soacra lui Cherecheș a încercat să o convingă pe mama judecătoarei să îl ajute pe edilul din Baia Mare. Totul trebuia rezolvat între Claudia Gliga, Rodica Fărcaș-Hîngan și judecătoarea Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan.

„Aia-i blândeţea. Să nu-l condamne. Că asta este o variantă: ori îl achită, ori îl condamnă. Deci, două. N-are nimic, prelungire, nu-i termen, nu…Îs două, din câte am înţeles eu”, spunea Claudia Gliga către mama judecătoarei, potrivit stenogramelor.

Judecătorii au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a ambilor soți Gliga. Procurorii au arătat că soacra lui Cherecheș a dat mita, iar socrul lui Cherecheș a ajutat-o „moral și financiar” pe soția sa.

Procurorii DNA au extins ancheta și la Denisa Tabita Cherecheș, soția primarului. Aceasta este urmărită penal pentru complicitate la dare de mită, în dosarul părinților săi.

Primarul se distanțează de socrii corupți

Cătălin Cherecheș domină orașul Baia Mare din 2011, când a obținut mandatul de primar. Dar acesta este și primarul care a supraviețuit în funcție cu numeroase dosare, arestări și acuzații de corupție.

În 2016, cu câteva luni înainte de alegerile locale, Cătălin Cherecheș este arestat de DNA pentru luare de mită de la mai mulți oameni de afaceri. Cherecheș a câștigat alegerile locale deși se afla în arest preventiv la penitenciar. În 2016, acesta a obținut 70% din voturi, semn că cetățenii din oraș credeau în nevinovăția primarului.

În februarie 2022, Cătălin Cherecheș primește prima sentință la Tribunalul Cluj: 5 ani de închisoare pentru luare de mită, dar decizia nu a fost definitivă. De asemenea, Tribunalul a mai decis și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 4 ani, de la data executării pedepsei principale: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a ocupa funcţia de primar. Decizia finală trebuie să o ia Curtea de Apel Cluj, pe data de 24 noiembrie 2023.

După izbucnirea scandalului provocat de Claudia Gliga, primarul Cherecheș s-a distanțat imediat de socrii săi. Acesta a declarat că nu știe despre această tentativă de dare de mită și nu a mai vorbit cu soacra sa de când a avut loc nunta lui cu Denisa Tabita Cherecheș.

„Mama soţiei mele să stea o sută de ani în închisoare dacă a făcut ceva greşit. (…) Vă spun un lucru, dacă sotia mea m-a mințit, mi-a ascuns lucruri indiferent din ce motiv, ea sau mama ei să îmi facă bine, în secunda doi, Cherecheș devine cel mai râvnit burlac al României”, a declarat Cherecheș la RomâniaTV.

Cătălin Cherecheș alături de socrii săi, Sursa foto: Inquam Photos / Ghita Porumb

Ce afaceri au socrii lui Cherecheș

Claudia Gliga are 54 de ani și este administratorul unei companii: Elenstab Brod SRL, cu sediul în Reghin. Compania s-ar ocupa cu producerea pâinii și produselor de patiserie, având deschisă o cofetărie în Târgu Mureș.

Firma a fost înființată în 2019, arată datele online, și în fiecare an a avut profituri consistente. În 2022, firma Claudiei Gliga a declarat un profit de aproape 200.000 de lei, la o cifră de afaceri de 450.00 lei. Surprinzător este că, în 2020, firma nu avea niciun angajat, însă obținea un profit de 233.000 lei. Abia în 2022 firma a declarat primii 2 angajați.

Condamnare definitivă sau prescrierea faptelor

Judecătoarea Georgiana Rodica Farcaș-Hîngan a făcut cerere de abținere în dosarul primarului Cătălin Cherecheș, după acest scandal de corupție. Însă magistrații au respins cererea de abține și este obligată să dea sentința pe 24 noiembrie 2023, așa cum prevede termenul.

În cazul în care cererea ar fi fost admisă, atunci existau șanse ca dosarul să întârzie până la prescrierea faptelor, pe 26 aprilie 2024.

Procurorii DNA au avut nevoie de 2 ani pentru a-l trimite în instanță pe Cătălin Cherecheș, deși l-au arestat preventiv în 2016. Abia în 2018 dosarul intră în instanță, iar sentința o primește 4 ani mai târziu. Judecătorii de la Tribunalul Cluj au întârziat procesul foarte mult, cu tot felul de amânări nejustificate și acceptând jocul avocatului primarului. Din februarie 2022, dosarul a mai întârziat 21 de luni până la termenul pentru sentința finală, pe 24 noiembrie 2023.

Cătălin Cherecheș a încercat de mai multe ori să schimbe completul de judecători de la Curtea de Apel Cluj, sperând că astfel va amâna și mai mult procesul, pentru a ajunge fără condamnare definitivă până pe 26 aprilie 2024. În 2022, Cătălin Cherecheș spunea că ar fi rudă cu judecătoarea Ancuța Pura, care făcea parte din completul de judecători de la Curtea de Apel care trebuie să dea sentința pe 24 noiembrie 2023. Ulterior, s-a descoperit că nu există grad de rudenie între cei doi și nu există motive să se facă schimbări.

Ancuța Pura a cerut transferul la Tribunalul Militar, la finalul lui 2022, și a fost înlocuită cu judecătoarea Monica Șortan. Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan și Monica Șortan sunt cele două judecătoare care trebuie să decidă sentința în dosarul lui Cherecheș. Doar că judecătoarea Fărcaș-Hîngan este, în același timp, și martoră în dosarul socrilor lui Cherecheș, ceea ce pune justiția din Cluj într-o situația dificilă.

Avocatul lui Cherecheș consideră că judecătoarea Fărcaș-Hîngan nu mai poate da sentința în acest dosar, după ce s-a implicat în dosarul socrilor lui Cherecheș.

„La întrebarea dacă judecătorul cauzei poate să continue judecata în cauză, în opinia mea, răspunsul este negativ, pentru că unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de procedura penală este existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea judecătorului este afectată”, a declarat avocatul.

Socrii lui Cherecheș au eșuat în misiunea lor de a-l salva pe primar, iar Curtea de Apel Cluj este obligată să se pronunțe pe 24 noiembrie 2023. În cazul în care Cherecheș va fi achitat sau va primi o pedeapsă mai ușoară, atunci judecătoarea Fărcaș-Hîngan va fi criticată și se va considera că a fost influențată direct. Acest scandal pune justiția din Cluj într-o situație dificilă, după ce ani de zile a amâna nejustificat de mult acest proces.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: